Sanatseverlerin Listesine Eklemesi Gereken 10 Kitap

Kendinizi sanatsever olarak tanımlıyorsanız sanat akımlarını, sanatçıları ve eserleri daha iyi anlamak, görünenin arkasındaki derin anlamları keşfetmek sizin için her zaman önemlidir. Bu noktada eserleri ve sanatçıyı anlamak için geniş bir külliyatı okumanıza gerek yok. İhtiyaç duyduğunuz ufuk açıcı bilgilere sahip kitaplarla işe başlayabilirsiniz. Sanatı daha iyi anlamanıza destek olacak, sanat tarihinden sanatçıların hayat hikâyelerine, eserlerde gizli anlamlara kadar birçok yararlı bilgiye ulaşmanızı sağlayacak kitapları sizin için derledik. İşte sanatın büyülü dünyasına girişinizi kolaylaştıracak 10 kitap…

10. Güzelliğin Tarihi, Umberto Eco

Dünyaca ünlü entelektüel Umberto Eco’nun usta kaleminden Güzelliğin Tarihi, güzellik kavramı üzerinden sanat eserlerine bir bakış atıyor. Yayımlandığı 2004 yılından bu yana sanatseverlerin vazgeçilmezi olan kitap; Botticelli’den Bosch’a, Andy Warhol’dan Manet’ye birçok sanatçının ünlü eserlerini inceliyor. Yazarlardan filozoflara ressamlardan heykeltıraşlara sanata geniş bir yelpazeden yaklaşan Umberto Eco, Antik Yunan’dan günümüze güzelliği mercek altına alıyor. Sanat eserlerindeki güzelliği keşfetmek ve güzellik nedir sorusundan hareket ederek sanatı incelemek için Güzelliğin Tarihi’ni okuyabilirsiniz.

9. Sanatın Kısa Öyküsü, Susie Hodge

Sanat okumalarına yeni başlayanlar için harika bir rehber olan Sanatın Kısa Öyküsü; sanatçılar, sanat akımları ve sanat teknikleri gibi sanata kapsamlı ve özet niteliğinde bir bakış sunuyor. Sanat tarihinde önemli bir yere sahip elli eseri incelerken görsel desteklerden de yararlanan Susie Hodge, sanat terimlerine aşinalık kazanmak isteyenleri de unutmamış. Sanatın Kısa Öyküsü, sanata girişinizi kolaylaştıracak keyifli anlatımı ve doyurucu bilgileriyle entelektüel dünyayı içine girilmesi kolay bir hale getiriyor.

8. Sanatın İcadı: Bir Kültür Tarihi, Larry Shiner

Sanatı felsefi ve tarihi bir bakış açısından değerlendiren bu kitap, sanatın yüzyıllar içerisinde yaşadığı dönüşümden sanatçıların düşün dünyalarında ve toplumsal yaşamdaki değişimlere de yer veriyor. Eser incelemesinden ziyade sanat ve kültür kavramları hakkında ufkunuzu açmak için doğru bir kaynak olan Sanatın İcadı, sanat ve zanaat kavramları arasındaki ince farka ışık tutuyor. Avrupa’daki kültürel dönüşüm sürecini ve kültür tarihinde yer edinen kavramların ortaya çıkışını inceleyen yazar sanat okumalarınıza felsefi bir zemin hazırlıyor.

7. Sanat 101, Eric Gryzmowski

Leonardo Da Vinci’den Andy Warhol’a Sanat Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey alt başlığına sahip eser, en ünlü sanatçıların en unutulmaz eserlerinden yola çıkarak okurlara adeta sanata giriş dersi veriyor. Leonardo Da Vinci’den Pablo Picasso’ya kadar sanata damgasını vuran birçok ünlü isme kısa fakat doyurucu bölümlerle değinen eser, rahat ve keyifli bir sanat okuması vadediyor. Eserlerin yanı sıra ufkunuzu açacak kültürel dipnotlarıyla her satırında yeni bir bilgi öğrenebileceğiniz Sanat 101’i okurken bir an olsun ilginizi kaybetmeyeceksiniz.

6. Sanatın Öyküsü, E.H.Gombrich

Sanatın Öyküsü, insanın mağara duvarlarına çizerek başladığı sanat serüveninden günümüze kadar geçen geniş bir süreci ele alıyor. Bir sanat profesörü olarak kapsamlı birikimini Sanatın Öyküsü’nde okurlarla buluşturan Gombrich, “Gerçekten sanat diye bir şey yoktur, sadece sanatçılar vardır,” diyerek eseri bu fikri zemine oturtur. Akıcı üslubuyla okumayı kolaylaştıran eser, sürükleyici anlatımıyla da okuru kendine bağlıyor. Sanata giriş eserlerinin öncüsü kabul edilen bu önemli eserle sanat okumalarınıza güzel bir başlangıç yapabilir, yazarın farklı tarzlara sahip sanatçılar arasında kurduğu ilişkiyle sanatsal bakış açınızı geliştirebilirsiniz.

5. Görme Biçimleri, John Berger

Sanat eleştirmeni John Berger, 1972 yılında BBC’de yayımlanan programın içeriğini kitaplaştırarak Görme Biçimleri’ni ortaya çıkardı. Görme eylemini odağına alan makaleleriyle sanata ve kavramlara olan bakış açınızı geliştirecek olan Görme Biçimleri, geçmişten günümüze değişen sanat anlayışlarını da açıklıyor. Görsel sanatlar ve görme odaklı bu kapsamlı deneme sanat okumalarınızın başucu eserlerinden biri olmaya aday.

4. Sanatın Gerekliliği, Ernst Fischer

Sanatın Gerekliliği, adından da anlaşılacağı üzere yaşamımızda sanatın önemine odaklanıyor. Ernst Fischer, yaratıcılıkla toplumun ilişkisine odaklanarak kendinden önceki düşünürlerin görüşlerine yenilerini ekliyor. Sanat felsefesine ve tarihine yeni başlayanlar için kapsamlı bir bakış açısına sahip kitapta; sanatın görevine, sanatın başlangıcına ve sanatın gerekliliğine dair altı çizilesi birçok noktayı keşfedeceksiniz.

3. Sanat Tarihinin Tarihi, Vernon Hyde Minor

Sanat tarihine tarihsel bir bakış açısıyla yaklaşan kitap, sanatın geçmişten günümüze izini sürüyor. Modern akademinin doğuşu, 19. ve 20. yüzyıl sanat akımları ve çağlar boyunca sanata bakış açısını ele alan yazar, akıcı bir dille ele aldığı eseri sanat okumalarına giriş yapmak isteyenler başta olmak üzere tüm sanatseverlere sunuyor.  Çeşitli fikir akımlarından yola çıkarak sanatın değişen yönlerine de yer verilen eserle sanat tarihini kronolojik olarak değerlendirecek ve sanat eserlerini daha iyi yorumlayabileceksiniz.

2. Sanat Sevdası, Pierre Bourdieu & Alain Darbel

Sanatseverliği sosyolojik olarak inceleyen Bourdieu ve Darbel, herkese açık olan sanat eserlerini neden sadece bir kesimin sevdiğini, sanata olan sevginin temellerini ve müze gezmenin kültürel yansımalarını ele alıyor. Sanat sevdasının eğitim düzeyiyle olan ilişkisi ve  bu ilişkinin iyileştirilebilirliği üzerine de detaylı bir inceleme olan eser, sanat ve toplum ilişkisiyle sanatseverlerin mutlaka okuması gereken bir çalışma.

1. Sanat Tarihinin Temel Kavramları, Heinrich Wölfflin

Sanat tarihini bilimsellik ışığında ele alan öncü isimlerden Wölfflin, 1920’lerde basılan artık klasikleşmiş eseriyle sanat tarihine temel bir bakış sunuyor. Sanat tarihinin vazgeçilmez kavramlarını açıklayan ve üslup, temsil, nitelik gibi sanat eserinin vazgeçilmez unsurlarından söz eden yazar resim, heykel ve mimari sanatlarını inceliyor. Botticelli, Dürer, Rembrandt, Vermeer başta olmak üzere pek çok önemli sanatçının ürettiği yüz elli eseri odağına alarak sanat eleştirisi alanında unutulmaz bir esere imza atıyor.

POPÜLER YAZILAR