Olumlamanın Gücünü Keşfet: Olumlama Nedir?

Zihninizin gücünün farkında mısınız? Eskilerin “bir şeyi kırk defa söylersen gerçek olur,” tabirini hepimiz duymuşuzdur. Bunun gerçeği yansıttığını biliyor muydunuz? Zihnimiz, söylediklerimizi gerçek olarak algılama eğilimindedir. Olumlu düşünceleri tekrar ederek gerçek olmalarına destek olabiliriz. Olumlamanın gücünden yararlanarak zihninizi etkili bir silah olarak kullanabilir, düşlediğiniz hayatı tezahür ederek gerçek olmasına katkı sağlayabilirsiniz. Olumlama nedir ve olumlamayı uygulama yolları nelerdir bu rehberde hazırladık.

Olumlama Nedir?

Olumlama; bir düşünce, inanç veya ifadenin olumlu olacak şekilde tekrarlanarak ifade edilmesi anlamına gelir. Bir şeyin ya da bir durumun olumlu yönlerinin vurgulanması da diyebileceğimiz olumlama, düşüncelerdeki iyi yanlara odaklanmayı hedefler.

Olumlama, pozitif düşünce ve pozitif enerjiyi teşvik etmek için kullanılan bir dil ve düşünce tarzını ifade eder. Olumlamalar kısa ve etkili cümlelerden oluşabilir. Bu olumlu cümleler sürekli tekrarlarla zihninizde olumlu bir etki yaratır. Olumlamada kullanılan kelimeler ve ifadeler, genellikle motivasyonu artırmayı, pozitif bir atmosfer oluşturmayı ve kişinin genel olarak daha iyimser bir bakış açısına sahip olmasını sağlamayı amaçlar. Tıpkı bedensel bir kası geliştirmek için yapılan egzersizler gibi sürekli tekrar edilen olumlama cümleleri de zihninizin olumlu düşünmesine yol açan egzersizler olarak düşünülebilir.

Olumlama Uygulamalarında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Olumlama pratikleri her ne kadar basit gözükse de belirli koşullara dikkat edildiğinde daha etkili sonuç verir.

  • Olumlama cümlelerinde şimdiki zaman kalıplarını kullanarak düşündüğünüzün yaşanmakta olduğu mesajını zihninize verebilirsiniz. “Mutlu olacağım,” cümlesi yerine “Yaşadığım hayattan mutluyum,” tarzı cümleler kurarak bunları tekrar etmeye odaklanabilirsiniz.
  • Olumlama cümlelerinde bir diğer nokta da cümleleri tamamen olumlu kalıpta kurduğunuzdan emin olmanız. Çünkü zihniniz olumlu ve olumsuz ayrımını yapamaz. Sürekli tekrar ettiğiniz kelimeleri algılayarak onları hayatınıza çeker. “Mutsuz olmak istemiyorum, işimden ayrılmak istemiyorum, hasta olmak istemiyorum,” gibi olumsuz kalıpta cümleler ve cümlede geçen “istemek” fiilinden kaçının. Tezahür ederek olumladığınız durumun gerçekleşiyor olduğuna inanın ve tamamen olumlu cümleler oluşturun. Böylece zihninize gerekli kilit kelimeleri vermiş olacaksınız.
  • Olumlamaları birkaç kez deneyip bırakmak yerine 21 gün kadar alışkanlık haline getirmeye özen gösterin. Her şeyin sihirli bir değnek değmiş gibi bir anda gerçek olacağını düşünmeyin. Zaman ayırın ve düzenli tekrarlar yaparak olumladığınız durumların yaşamınızda tezahür ettiğini izleyin.
  • Yazmanın zihni eğitmek üzerinde pozitif bir etkisi var. Sözel olarak tekrarlamanın ve dinlemenin de çok etkili olduğu olumlama pratiklerinde olumlama cümlenizi sürekli yazarak da zihninize gereken mesajı verebilirsiniz.
  • Olumlamaları yapmak için gerekli bir zaman ve ortam yok. Ancak etkili sonuçlar için uyumadan önce ya da sabahları boş ve dingin bir zihinle odaklanarak yapmaya çalışabilirsiniz. Daha etkili olması için olumlamaları meditasyon pratikleriyle birleştirebilirsiniz.
  • Olumlamalar yapılırken net ifadeler kurmaya özen gösterin. Dilediğinizi gerçekten olmuş gibi ayrıntılarıyla ifade edin. Hayalinizdeki işi elde etmek istiyorsanız o işin ne olduğunu, nasıl çalıştığınızı, iş ortamınızı gerçekmiş gibi düşünün.

Olumlamalar Nasıl İşe Yarar?

Olumlamalar zihin dalgalarının işleyişiyle ilgilidir. Zihne ne mesajı verirseniz zihin onu bir noktadan sonra gerçek algılamaya başlar. Hislerinizin ve düşüncelerinizin yaydığı magnetik titreşimler benzer duygu ve durumları kendine çekme eğilimi gösterir. Bu, gerçekten hiç olmayan bir durum bile olsa sürekli tekrarlar ve içsel bir inançla gerçeğe dönüşmesini sağlayacak frekanslar salgılamaktır. Eğer her zaman iyiliğe ve dürüstlüğe inanan ve böyle düşünen biriyseniz iyi ve dürüst durumları kendinize çekme olasılığınız yüksektir. Ya da her zaman özellikle bir konudan çekiniyor veya ürküyorsanız bu olayların başınıza gelme olasılığı daha fazladır.

Olumlama Nasıl Yapılır?

  • Olumlama yapmadan önce niyetinizi zihninizde belirlemeye çalışın. Olumlama bilinç düzeyinde bir çaba olduğu için niyeti belirgin hale getirmek önem taşır.
  • Olumlu ifadeler ve gerçekleştiğine inandığınız haliyle, şu anki zaman diliminde kuracağınız cümlelerle olumlamalarınızı belirleyin.
  • Olumlamalar için belirli bir zaman dilimi ayırmaya özen gösterin. Zihnin boş ve sakin olduğu sabah vakitleri ya da uykuya dalmadan önce boşalmış bir zihinle olumlama pratikleri üzerine çalışabilirsiniz. Bu uygulamaları her gün aynı zaman diliminde tekrar etmeye çaba gösterin.
  • Tüm çalışmaların sonuç vermesinde olduğu gibi olumlama pratiklerinde de düzenli tekrarlar önem taşır. Birkaç seferde sonuç almayı beklemeyin, eylemlerin alışkanlık haline dönüşmesi için en az 21 gün gerektiğini hatırlayın.
  • Uygulamalarınızı yazarak ve sözel olarak tekrar ederek gerçekleştirebilirsiniz. Başlangıç için 5 veya 10 dakika kadar uygulamayı sürdürülebilirsiniz. Zamanla bu süreyi ve olumlama tekrarlarını artırabilirsiniz.
  • Gün içinde yaşadığınız olumsuz durumları ve negatif düşünceleri olumluya çevirmeye çalışın. Günlük hayatta negatif durumlarla sık sık karşılaşabilirsiniz. Bunun ruh halinizi etkilemesine izin vermeyin ve zihninizi olumlu düşünmeye teşvik ederek negatif durumlarla baş etme becerinizi geliştirebilirsiniz.

Olumlama Cümleleri

Olumlama cümlelerinizi kendiniz için oluşturabileceğiniz gibi en yaygın cümlelerden de yardım alabilirsiniz. Kullanabileceğiniz olumlama cümlelerine birkaç örnek verebiliriz:

  • Hayal ettiğim her şey gerçek oluyor.
  • Sevgi doluyum ve daha fazla sevgiyi kendime çekiyorum.
  • Gelecekteki hedeflerime ulaşmak için doğru adımları atıyorum.
  • Kendimi olduğum gibi kabul ediyor ve seviyorum.
  • Sağlıklı olduğum için şükran doluyum.
  • Parayla ilgili olumlu düşünceleri kendime çekiyorum.
  • Olduğum halimle yeterliyim.

Olumlamaların Faydaları Neler?

Düzenli uygulanan olumlamalar yaşamınızda pozitif değişikliklere yol açabilir. Olumlama cümlelerinizin zihninizde ve yaşamınızda yaratacağı etkilerin yanı sıra bir meditasyon pratiği gibi düşünebileceğiniz olumlamalar, beden ve zihin üzerinde bir dizi fayda sağlar.

Olumlu düşünce alışkanlığı gelişir

Düzenli olarak olumlu düşüncelere odaklanan zihniniz, zamanla olumlu düşünce alışkanlığında aşama kaydeder.

Stresin azalmasına neden olur

Pozitif düşünce alışkanlıkları geliştirmek stres seviyemizde önemli oranda azalmalara sebep olur.

Öz saygınız ve farkındalığınız artar

Olumsuz durumlarda dahi pozitif kısımları görmeye başladıkça kendinizle daha barışık olursunuz. Bu da farkındalığınızın artmasına, olayları çok yönlü ele alabilmenize olanak sağlar.

Güne daha mutlu başlamanız kolaylaşır

Pozitif düşüncelerle dolu bir zihin kaygı ve stres gibi negatif duygulardan uzaklaşır. Böylece her yeni güne daha mutlu başladığınızı hissedersiniz.

İlişkilerinizi güçlendirir

Yaşamınıza ve çevrenize duyduğunuz farkındalık arttıkça ilişkilerinizi de daha sağlıklı yaşamaya başlarsınız. Kendinizle ve yakın çevrenizle olan ilişkinizi objektif bir gözle yorumlayabilir ve daha anlayışlı olmanıza neden olabilir.

POPÜLER YAZILAR