Mutlaka Görülmesi Gereken 10 Edebiyat Müzesi

Müzeler, geçmişin sesini bugüne taşımaya ve geleceğe ilham olmaya yarayan önemli tarihi miraslar… Sanat eserlerinden tarihi nesnelere, bilimsel buluntulardan kültürel kalıntılara kadar birçok önemli mirasın sergilendiği müzeler arasında edebiyat müzeleri de önemli bir yere sahip. Dünyada bulunan birçok edebiyat ve sanat müzesi, edebiyatseverlerin kalp atışlarını hızlandıran güzellikte. Sizin için dünyadaki en ünlü ve görülmesi gereken edebiyat müzelerini derledik. İşte edebiyatın ve sanatın büyülü dünyasına girişinizi sağlayacak 10 edebiyat müzesi…

1. British Library, İngiltere

Dünyanın en büyük ikinci kütüphanesi olan British Library, müze tutkunlarının favori adreslerinin başında yer alıyor. British Library, eski el yazmaları, nadir kitaplar ve dünya edebiyatının önemli eserlerini barındıran bir koleksiyona sahip. Bu kütüphane; içerisinde kitaplar, el yazmaları, gazeteler, dergiler, ses ve müzik kayıtları, videolar, mühürler, haritalar ve çizimler bulundururken toplamda 170 milyon öğeye yer veriyor. Kütüphane koleksiyonunda yaklaşık 14 milyon kitap ve milattan önce 2000’lere kadar uzanan birçok el yazması eser de bulunuyor. Yolunuz İngiltere’ye düşerse British Library’yi mutlaka ziyaret listenize ekleyin.

2. Goethe Müzesi, Almanya

Goethe House, Almanya’nın Frankfurt şehrinin Innenstadt bölgesinde bulunan bir yazar evi müzesi. Alman şair ve oyun yazarı Johann Wolfgang von Goethe’nin doğduğu ve çocukluğunun geçtiği ev, aynı zamanda sanatçının ünlü eserleri Götz von Berlichingen, Genç Werther’in Acıları ve Faust’un ilk taslaklarını yazdığı yer olarak oldukça değerli. Tüm bu sebeplerle ünlü edebiyatçının evi müze haline getirilmiş. Müzede Goethe’nin yaşadığı dönemden kalma mobilyalar ve resimler sanatseverler için sergileniyor. Goethe Müzesi, Goethe’nin eserlerine ve hayatına adanmış, mutlaka gezilmesi gereken yerlerden.

3. Modern Edebiyat Müzesi, Almanya

Modern Edebiyat Müzesi, Almanya’nın Marbach am Neckar kentindeki Alman Edebiyat Arşivi’nin bir parçası. İngiliz mimar David Chipperfield tarafından tasarlanan ve 10 milyon Euro maliyetle inşa edilen müze, Eylül 2006 yılında sanatseverlere kapılarını açtı. Müze, 2007 yılında Stirling Ödülü’nü kazandı. 20. yüzyıl edebiyatını arşivleyen müze, sanatseverlerin favori adreslerinden. Dikkate değer orijinal el yazmaları arasında Franz Kafka’nın Dava’sı ve Alfred Döblin’in Berlin Alexanderplatz’ı bulunuyor. Dünya edebiyatının modern dönemine odaklanan müze Hermann Hesse, Thomas Mann gibi yazarların eserlerini de sergiliyor.

4. Morgan Kütüphanesi ve Müzesi, ABD

New York’taki Manhattan’ın Murray Hill semtinde bulunan müze aynı zamanda araştırma kütüphanesi olmasıyla müzeseverlerin ilgi odağı. Morgan Kütüphanesi ve Müzesi çeşitli yapılardan oluşuyor. Morgan Kütüphanesi, 1906 yılında Morgan’ın el yazmaları ve basılı kitapların yanı sıra baskı ve çizim koleksiyonunu içeren özel kütüphanesine ev sahipliği yapmak için kuruluyor. Nadir kitaplar, el yazmaları ve sanat eserleri koleksiyonuyla edebiyat ve kültür tarihine ışık tutan müze, sanatseverler için önemli adreslerden.

5. Cervantes Evi ve Müzesi, İspanya

Casa de Cervantes, İspanya’nın Valladolid şehrinde bulunan bir edebiyat müzesi. Bina, ünlü İspanyol yazar Cervantes’in evinden sanatseverler için müzeye dönüştürülmüş. Bina, Kültürel Değerin Özelliği miras listesiyle belirlenerek 9 Haziran 1958’den beri korunuyor. Don Kişot’un yazarı Cervantes’in yaşadığı evden dönüştürülen müze, yazarın yaşamına ve eserlerine odaklanıyor. İspanya’ya yolunuz düşerse ülkenin en büyük değerlerinden biri olan yazarın evini es geçmeyin.

6. Tolstoy Evi Müzesi, Rusya

Rus ve dünya edebiyatının büyük ustalarından Lev Tolstoy, 1828’de Polyana’daki bu evde dünyaya geldi. Yazar; Savaş ve Barış, Anna Karenina gibi dünyaca ünlü romanlarını bu evde kaleme aldı ve yaşamının elli yıldan fazlasını bu evde geçirdi. Ölümünden sonra da buraya defnedildi. 1921 yılında yazarın kızı Aleksandra tarafından müzeye çevrilen ev, şimdilerde torunları tarafından işletiliyor. Müzede Tolstoy’a ait notları, kütüphaneyi ve eşyaları görebilir, edebiyat dünyasına damgasını vuran bu büyük ismin gündelik yaşamından izleri inceleyebilirsiniz.

7. Edgar Allan Poe Evi ve Müzesi, ABD

Yazar Edgar Allan Poe’nun 1830’larda yaşadığı evinden dönüştürülen müze, 1949 yılında sanatseverlere kapılarını açtı. Ziyaretçilerin tanımıyla ev, Poe’nun yazarlığının ruhuna uygun olacak şekilde “ürkütücü” bir atmosfere sahip. Küçük, mütevazı yapıya sahip, duvarları diğer evlere bitişik olan ev, Baltimore Edgar Allan Poe Topluluğu’na da ev sahipliği yapıyor. Baltimore şehrinin parasal desteğinin azalması nedeniyle müzenin kapılarını kapatma olasılığı konuşuluyor. Böyle bir durum yaşanmadan Amerika ziyaretinizde bu müzeyi listeye eklemeyi unutmayın.

8. Dostoyevski Evi, Rusya

Suç ve Ceza, Yeraltından Notlar, Karamazov Kardeşler gibi zamanın ötesinde başyapıtlara imza atan usta yazar Dostoyevski, 1821’de Moskova’da doğsa da St. Petersburg’da yaşadı. St. Petersburg’da 1971 yılında müzeye dönüştürülen bu evde hayata veda etti. St. Petersburg, Dostoyevski’nin mühendislik eğitimi aldığı, ilk işine girdiği ve devlete karşı suç işlediği iddiasıyla tutuklandığı, yazarın biyografisinde önemli bir şehir. İlk hikâyesi Karamazov Kardeşler’i bu evde yazan, hayatının sonuna kadar da burada yaşamına devam eden yazarın el yazması notları, kalemi, çay bardağı gibi birçok özel eşyası da müzede görülebilir.

9. Émile Zola Müzesi, Fransa

Natüralizm akımının güçlü ve başarılı örneklerini roman dalında veren Émile Zola, Paris’in batı banliyösündeki bu evi, 1877’de yayımlanan Meyhane romanından kazandığı parayla satın aldı. Paris’te yaşamasına rağmen kır hayatına özlem duyan yazar, başkente uzak olmayan, annesinin de dinlenebileceği sakin bir ev arayışındaydı ve Médan’da bu evi buldu. 1878’de taşındığı evde ölümüne kadar yaşadı. Hayvanlaşan İnsan eserini yakınlardaki demiryolundan esinlenerek kaleme aldı. Toprak ve Nana olmak üzere sekiz romanını bu evde yazdı. Zola’nın özel kütüphanesi, yemek odası, 19. yüzyıl mobilyaları, duvar halıları olduğu gibi korunan müzede; yazara ait el yazmaları, gazeteler ve çektiği birçok fotoğraf da müzede sergileniyor.

10. Charles Dickens Müzesi, İngiltere

Dünya edebiyatının önemli yazarlarından Charles Dickens, eserlerinde Sanayi Devrimi’nin ağır etkilerinin yaşandığı Victoria Dönemi’nin İngilteresi’ni ve o dönemde toplumda yaşanan sıkıntıları ön plana çıkardı. Güçlü karakterleri ve ayrıntılı tasvirleriyle dünya edebiyatının unutulmaz eserleri arasında yer alan kitaplara imza attı. Dickens’ın 1837’den 1839’a kadar yaşadığı evi, 1925 yılında müze olarak ziyaretçilere kapılarını açtı. Victoria Dönemi’nin usta yazarlarından Dickens’ın Oliver Twist’ı kaleme aldığı evde, Dickens’a ait önemli eşyalarla birlikte gündelik yaşamından izleri inceleyebilirsiniz.

, ,

POPÜLER YAZILAR