Kışın Sağlıklı Kalmanın 10 Yolu

Kış mevsiminde soğuk havaların etkisiyle hem bedenimiz hem zihnimiz olumsuz etkilenebiliyor. Erkenden kararan hava ruh halimiz üzerinde etkili olurken, soğuyan havalarda bağışıklık sistemimizi korumak da güçleşiyor. Kışın sağlıklı kalmanın yollarını arıyorsanız doğanın bize sunduğu bu yenilenme mevsimini zihnen ve bedenen zinde kalarak geçirmek için bazı ipuçlarımız var. Kış mevsimini sağlıklı bir şekilde atlatmak ve bahara tazelenmiş olarak girmek için işte yapabilecekleriniz…

Beslenmenin Önemi

Kış mevsimi hastalıkların en çok görüldüğü mevsim. Soğuk havalarda bağışıklık sisteminizi korumak ve hastalıklardan korunmak için beslenmeniz oldukça önemli. Kış günlerinde C vitamini başta olmak üzere vitamin, mineral ve protein açısından zengin besinleri tüketmeye ve mevsimsel beslenmeye özen gösterebilirsiniz.

İyi beslenme zihin sağlığını da iyileştirir. Zararlı alışkanlıklardan uzak ve sağlıklı alışkanlıklarla dolu bir beslenme rutini kış aylarında daha pozitif hissetmenize destek olur. Brokoli, karnabahar, enginar, havuç, balkabağı ve yeşil yapraklı sebzeler antioksidan ve vitamin yönünden zengin seçeneklerdir. Zencefil, zerdeçal, sarımsak gibi bağışıklığı yüksek tutan yiyeceklerin yanı sıra portakal, greyfurt, mandalina, kivi gibi C vitamin oranı yüksek meyveleri de tercih edebilirsiniz.

Bağışıklık sistemini yüksek tutacak baharatları öğünlerinize katabilir, kahvaltılarınızı atlamamaya özen gösterebilirsiniz. Bitki çayları kış mevsimindeki en iyi dostlarınız. Çeşitli bitkilerden hazırlayabileceğiniz bitki çaylarının yanı sıra bağışıklık sistemini kefir tüketerek de yüksek tutabilirsiniz. Güneşin az görüldüğü kış mevsiminde D vitamini başta olmak üzere diğer vitaminlerden eksik kalmamak adına takviye gıdalardan da destek alabilirsiniz.

Uyku Düzeni

Sağlıklı bir uyku, bedenimiz için dört mevsim önem taşır. Düzenli ve kaliteli bir uyku zihnin işleyişi üzerinde de önemli bir rol oynar. Soğuk havaların etkisiyle uzun uykular ve yorgun bir ruh hali içine girebilirsiniz. Bu yüzden uyku saatlerinizi kontrol altında tutmaya, yeterli ve düzenli uyumaya özen gösterebilirsiniz. Uyumadan önce telefon kullanmamaya, kafeini yüksek içecekler tüketmemeye dikkat edebilirsiniz.

Hareket Edin

Kış mevsiminde soğuk havalar nedeniyle sıcak ortamlarda hareketsiz durmaya daha çok meyilliyiz. Ancak hem bağışıklık sisteminin korunması hem de ruh halinin iyiliği açısından hareket etmek önemli. Kış yürüyüşleri yaparak bedeninizi uyuşukluktan kurtarabilir, bedenen ve zihnen rahatlayabilirsiniz. Doğada vakit geçirebiliyorsanız yürüyüşlerinizi doğada gerçekleştirebilir, açık havada ya da evinizde çeşitli egzersizler yapabilirsiniz.

Cilt Bakımınızı İhmal Etmeyin

Kış aylarında soğuyan havalar cildinizi olumsuz etkileyebilir. Elleriniz ve yüzünüz başta olmak üzere vücudunuz soğuk havaların etkisiyle nemsiz kalarak kuruyabilir. Bunun önüne geçmek için cildinizi nemlendirmeyi ihmal etmeyin. Cilt bakım maskelerinden yararlanabilir, kış mevsimine özel bir bakım rutini oluşturabilirsiniz. Cildinizin bakımını yaparak daha iyi hissedebilir, kış mevsimiyle ilgili olumsuz düşüncelerinizden uzaklaşabilirsiniz.

Üretken Olun

Soğuk havaların ortaya çıkmasıyla üzerinize çöken yorgunluk hissi psikolojinizi de olumsuz etkileyebilir. Üretkenliğinizi sürdürmeye özen göstererek psikolojik olarak daha iyi hissedebilir, bağışıklığınıza da destek olabilirsiniz. Kışın yapabileceğiniz hobiler edinebilir, mevcut hobilerinizi sürdürmeye devam edebilirsiniz. Kapalı ortamlarda yapabileceğiniz resim, ahşap boyama, enstrüman çalma gibi hobilerle kış aylarında da üretken olabilirsiniz.

Su Tüketiminin Önemi

Su tüketmek vücudumuzun dört mevsim en büyük ihtiyacı. Ancak kış aylarında soğuğun etkisiyle su içmeyi çoğu zaman ıskalıyoruz. Kış mevsiminde bağışıklığınızı güçlendirmek için bol bol su tüketmelisiniz. Bol bol su içerek zihninizi de olumlu yönde etkileyebilir, uyku kalitenizi yükseltebilirsiniz. Yeterli miktarda su tüketimi nemsiz kalan cildinize de çok iyi gelir.

Sosyalleşin

Kışın evde oturup bir şeyler izlemek her zaman daha çok cazip gelir. Yazın o cıvıl cıvıl günleri geride kalınca kış aylarında herkese bir inziva havası çöker. Bu durumu devamlılık haline getirerek kış depresyonuna kapı aralayabilirsiniz. Kış mevsiminde de sosyalleşmeye ve arkadaşlarınızla vakit geçirmeye dikkat ederek bu durumu en aza indirebilirsiniz. Dostlarınızı evinizde film izlemeye davet edebilir; sinema, tiyatro gibi kapalı mekân aktiviteleriyle sosyalleşebilir, keyifli sohbetler eşliğinde bir şeyler yiyip içebilirsiniz.

Kış Ruhunu Evinize Getirin

Kışın çoğunlukla evinizde vakit geçirdiğiniz için evinizde keyifli bir ortam yaratmak hem kış mevsimine olan bakış açınızı değiştirir hem de daha mutlu olmanızı sağlar. Çeşitli mumlar, yumuşak tonlu ışıklandırmalar, sevimli kupa bardaklar ve yumuşacık battaniyelerle evinizde güzel bir atmosfer yaratabilirsiniz. Kalın, sevimli çorap ve kazaklarla evinizde keyifle film izleyebilir, sıcacık içeceklerinizi içerken kitap okuyabilirsiniz.

Yoga ve Meditasyona Şans Verin

Kış aylarında hareketsiz kalan vücudunuzun formunu ve ruh halinizi korumak için yoga yapabilirsiniz. Her sabah 15-20 dakika kadar uygulayacağınız meditasyon pratikleriyle zihninizi tazeleyebilir, negatif ruh halinden uzaklaşarak güne pozitif başlayabilirsiniz.

Sıcak Bir Duşla Kendinizi Ödüllendirin

Soğuk kış günlerinde evinize gelip sıcacık bir duş alma fikri bile kulağa harika geliyor değil mi? Sıcacık bir duşla günün yorgunluğunu üzerinizden atabilir, pozitif bir ruh haline bürünebilirsiniz. Duş öncesi vücudunuza masaj yaparak, duş sonrası nemlendirici ve masaj yağlarıyla bakımınızı tamamlayabilirsiniz. Mum, tütsü ve banyo tuzlarıyla kendinizi şımartacağınız bir duş deneyimi gerçekleştirebilirsiniz.

POPÜLER YAZILAR