Günlük Hayatta Mindfulness

Günlük yaşamın hızlı temposu içinde, zihinsel ve duygusal dengeyi korumak bazen zor olabilir. İş hayatının koşturmacası, yoğun şehir yaşamı ve stresli geçen günler derken bunaldığınızı ve bir kaçışa ihtiyacınız olduğunu hissedebilirsiniz. İşte tam da bu noktada, “mindfulness” kavramı devreye giriyor. Bilinçli farkındalık olarak da kullanılan mindfulness, zihinsel ve duygusal dengeyi yeniden kazanmanıza ve yaşamı daha anlamlı bulmanıza yardımcı olabilir. Mindfulness hakkında daha önce yazmıştık. O yazıya buradan ulaşabilirsiniz. Günlük yaşamınızda bilinçli farkındalığa yer vererek daha iyi ve huzurlu bir yaşama kavuşabilirsiniz. Mindfulness pratiğini günlük hayatınızda nasıl uygularsınız, gelin birlikte keşfedelim.

Mindfulness Nedir?

Mindfulness, odağına anda kalmayı alan bir tür meditasyon pratiği ve düşünce biçimidir. Birçok endişe ve düşünceyle dolu olan zihnimiz, bunlar olurken anın güzelliklerini fark edemez. Mindfulness ile yemek yerken, duş alırken, yürürken ya da herhangi bir şeyle uğraşırken sadece o şeye odaklanarak yaşanan deneyimi fark edebilirsiniz.

Mindfulness ve Anın Önemi

Mindfulness felsefesi, “anda kalmanın önemi”ni vurgulayan bir yaklaşımı benimser. Mindfulness felsefesinin özünde hızlı tempoya ve sürekli dikkat dağıtıcı unsurlara sahip olan günümüz koşullarında anı yaşamanın önemi yatar. Anda kalmak; geçmişle geleceğin dertlerini, endişelerini ve üzüntülerini bir kenara bırakarak, şu anın değerini anlamak ve yaşamın tadını çıkarmak anlamına gelir. Zihnin sürekli düşüncelerin, endişelerin ve hızlı yaşamın girdabında kaybolmadan, şu anı farkındalıkla deneyimlemek, iç huzur ve mutluluğun kaynağı olabilir. Anda kalmak, Mindfulness felsefesinin temel prensiplerinden biri olarak bize her anın kıymetini bilmenin yaşamımıza getireceği huzur ve mutluluğu hatırlatır.

Mindfulness Uygulamaları

Mindfulness’ı günlük yaşamınızda uygulamak için çeşitli pratikleri deneyebilirsiniz. Meditasyon, yoga, doğada yürüyüş yapma gibi yöntemleri deneyerek Mindfulness konusunda kendinizi geliştirebilirsiniz. İhtiyaçlarınıza ve ilgi alanlarınıza uygun bir uygulamayı seçerek Mindfulness düşüncesinin özünde yatan farkındalık kavramı üzerine alıştırmalar yapabilirsiniz.

Günlük Hayatta Mindfulness Nasıl Uygulanır?

Mindfulness, günlük yaşamınıza huzur, denge ve bilinçli bir farkındalık getirebilir. Bu pratiği, düzenli olarak uygulayarak, stresi azaltabilir ve daha tatmin edici bir yaşam sürme yolunda adımlar atabilirsiniz.  Mindfulness, zihinsel ve duygusal dengeyi artırmak, stresi azaltmak ve yaşamın tadını çıkarmak için oldukça etkili bir araç. Peki günlük hayatta Mindfulness nasıl uygulanır? Sadece gün içinde yaptığınız tüm basit eylemleri gözden geçirin ve bunları farkındalıkla yapmaya başlayın. Detaylı adımları şöyle sıralayabiliriz:

Sabah Meditasyonu Yapın

Gününüze Mindfulness ile başlamak için en güzel yol meditasyon… Uyandıktan sonra ister yatakta isterseniz oturarak yapabileceğiniz sabah meditasyonu güne farkındalıkla başlamanıza yardımcı olabilir. 5-10 dakika sessiz bir ortamda oturarak nefesinizi takip edin. Düşünceler gelip geçse de sakin bir şekilde nefesinize ve ana odaklanmaya çalışın.

Bilinçli Nefes Alın

Gün boyunca birkaç kez derin nefes alarak anın tadını çıkarın. Nefes alırken sadece içinde olduğunuz anı fark edin ve sakinleşin. Stresli ve kaygılı hissettiğiniz anlarda 3 nefes kuralını uygulayın. Nefesinizi alırken, tutarken ve verirken 3’er saniye aralıkları deneyin.

Yavaşlayın

Yaşamın sadece kıymetli anlardan oluştuğunu hatırlamanın en güzel yolu yavaşlamaktır. Gün içinde tüm eylemlerinizi yavaş yapın. Çoğu zaman duş alırken zihnimizde birçok plan ve düşünce olur. Bazen yemek yerken yediğimiz yemeğin tadını dahi fark etmeyiz. Tüm bu basit eylemleri yavaşça yaparak anın farkındalığını artırabilirsiniz. Yemek yerken sadece lokmalarınızı fark edin. Duş alırken sadece duş alın. Ya da yürürken sadece adımlarınıza odaklanın.

Doğada Zaman Geçirin

Doğanın ruh halimiz üzerinde olumlu etkileri olduğu biliniyor. Gün içinde doğada zaman geçirmeye özen gösterin. Doğada yürüyüş yapmak veya açık havada zaman geçirmek zihinsel dinginliğinizi artırabilir. Kuşların şarkılarını dinleyin, ağaçların yapraklarına bakın ve gökyüzünü seyredin. Doğadan alacağınız ilhamla şimdiki anın farkına daha iyi varacaksınız.

Elektronik Cihazları Sınırlayın

Akıllı telefonlar, bilgisayarlar ve televizyonlarla geçirilen süreyi sınırlayarak zihninizi dinginleştirin. Farkına varmasak da elektronik cihazlarımızdan yayılan enerji bizi olumsuz etkiliyor. Bu cihazlardan kısa süreliğine de olsa uzak kalmak hem konsantrasyonumuzu güçlendirebilir, hem de negatif etkilerden uzaklaşmamıza destek olabilir.

Şükür Pratiği Yapın

Her gün yaşamınızda neye minnettar olduğunuzu düşünün. Küçük şeylerden büyük sevinçlerinize kadar her şeyi takdir edin. Şükretmek, yaşamınızda ne kadar değerli şeylere sahip olduğunuzu anlamanıza yardımcı olabilir. Dilerseniz bir şükür günlüğü tutarak gün içerisinde sizi nelerin mutlu ettiğini yazabilirsiniz.

Sessiz Anlar Yaratın

Gün içinde birkaç dakika sessizlik içinde oturup düşünmek için kendinize zaman ayırın. Zihninizi dinlendirin ve sadece kendinizle baş başa kalın. Bu uygulamayı da bir meditasyon gibi düşünebilirsiniz. Sadece sessizlik içinde birkaç dakika nefesinize odaklanmak ve içinde bulunduğunuz anları fark etmek zamanla kendinize ve yaşamınıza olan bakış açınızı değiştirip güçlendirecektir.

Empati Pratikleri Yapın

Diğer insanların duygularını anlamaya çalışın. Sizden ne kadar farklı da olsalar, yaşadıkları sizin yaşantınızdan ne kadar farklı da olsa kendinizi onların yerine koyun ve o insanlara bu bakış açısıyla yaklaşın. Yaşamda herkesin çeşitli zorluklar yaşadığını ve herkesin bunların üstesinden farklı biçimlerde geldiğini unutmayın.

Olumlu Düşüncelerinizi Geliştirin

Negatif düşünceleri azaltmak adına olumlu düşünce pratikleri yapın. Kendinizi eleştirmek yerine kendinize sevgi ve kabulle yaklaşın. Negatif düşünceler zihninizde her belirdiğinde kendinize bu düşünceyi nasıl pozitife çevirebileceğinizi kanıtlamaya çalışın. Hislerinizin tıpkı gökyüzündeki bulutlar gibi gelip geçici olduğunu ve çoğunlukla gerçekleri yansıtmadığını hatırlayın.

POPÜLER YAZILAR