Yaşadığımız dünya gün geçtikçe daha büyük bir hayatta kalma mücadelesi veriyor. Artan nüfus ve doğal kaynakların bilinçsizce tüketimi gibi birçok neden, dünyamızın önlem alınmazsa onarılamayacak yaralar almasına sebep oluyor. Küresel bir krizle yüz yüze olduğumuz bu kritik zamanlarda hepimize düşen bir görev var. Ancak doğamızın değerini bilmeden, yaşadığımız küresel krizi anlamadan ve neler yapabileceğimize dair bir fikir geliştirmeden adım atamayız. Tam da bu noktada bilinçlenmenize destek olacak birbirinden değerli çalışmalardan yararlanabilirsiniz. Çevresel farkındalık kazanmanıza yardımcı olacak, ekoloji konulu 10 kitabı sizin için derledik.
1. Ağaçların Gizli Yaşamı
“Ağaçların acıyı hissedebildiğini, hafızaları olduğunu ve ebeveyn ağaçların çocuklarıyla birlikte yaşadığını öğrendiğinizde, artık onları sanki sıradan bir işmiş gibi devasa makinelerle kesip hayatlarını altüst edemiyorsunuz.”
Peter Wohlleben, ekolojik temalar üzerine yazan bir “ormancı” yazar. Ağaçların dünyasına girdikçe, onları yakından tanımaya başladıkça birçok ufuk açıcı bilgi edinen yazar, bunları bizimle de paylaşmak için Ağaçların Gizli Yaşamı’nı kaleme aldı. Bilimsel çalışmaların yanı sıra yazarın gözlemlerinden de yola çıkan bilgiler sizi çok şaşırtacak. Satış rekorları kıran bu kitap, alanında en özgün çalışmalardan biri. Ağaçların birbiriyle iletişim kurması, tıpkı insanlar gibi bir ailelerinin olması ve muhtemelen ilk defa duyacağınız birçok bilgiye sahip kitap ağaçlara ve çevreye olan bakışınızı tamamen değiştirebilir.
2. Yaşanmaz Bir Dünya
“Bıraktığımız miras karşısında bize müthiş bir öfke duyacak henüz doğmamış kuşakları düşünemeyecek kadar bencildik.”
David Wallace-Wells tarafından yazılan kitap, iklim değişikliği hakkındaki gerçekleri tüm çıplaklığıyla göz önüne seriyor. Okurken canınızı sıkacak bu gerçekler, bir yandan harekete geçmeniz için size gerekli motivasyonu da sağlayacak. Guardian gazetesi tarafından “çağı tanımlayan kitap” olarak adlandırılan Yaşanmaz Bir Dünya, bilimsel çalışmaların ışığında küresel krizi bütün yönleriyle ele alıyor ve bizi bekleyen yakın geleceğe mercek tutuyor. Can sıkıcı gerçekliğin yanında harekete geçecek kuşak olan bize bir çağrı niteliğindeki kitap, çevresel farkındalık edinmek istiyorsanız mutlaka okumanız gereken bir metin.
3. Bizim Dünyamız
“Doğa, her insanı, her ulusu, her inancı birleştirir. Eğer onu korumayı beceremezsek hepimiz yok olacağız.”
Vietnamlı keşiş ve Zen Budist Thich Nhat Hanh tarafından kaleme alınan Bizim Dünyamız, ünlü keşişin çevre üzerine düşüncelerinden oluşuyor. Ekolojik çerçeveye spiritüel bir bakışla yaklaşılan bu metinde, çevreyle uyumun ve dönüşümün içsel bir uyanışla mümkün olabileceğine değiniliyor. İnsanın, kendisine doğanın bir parçası olduğunu hatırlatmanın öneminin altını çizen yazar, “doğaya kendimize nasıl davranıyorsak öyle davranmalıyız,” diyor. “Şiddetten kaçınarak. İnsan ve doğa ayrılmazdır.”
4. Sıfır Atık İçin 101 Yol
“Sıfır atığı benimsemek, en önce doğru tercihler yapmaktan ve tüketim alışkanlıklarımızı dizginlemekten geçiyor.”
Sıfır atık yaşamın öncü isimlerinden Kathryn Kellogg tarafından kaleme alınan bu kitap, ekolojik ayak izimizi azaltmanın önemine ve atıklarımızı azaltmanın yollarına odaklanıyor. Plastik atığı azaltmanın yolları, ekolojik bir ev için gerekli olanlar, kendin yap tarifleri gibi birçok alanda okurlara önerileri içeren kitapla önemli bir başlangıç yapabilirsiniz. Bilmediklerimiz konusunda bizi aydınlatan, bildiklerimizi uygulama noktasında kılavuz görevi gören bu metinle çevre için büyük adımlar attığınızı fark edeceksiniz.
5. Yeryüzünü Öpmek
Josh Tickell’in kaleme aldığı Yeryüzünü Öpmek, gıda sektörü üzerinden günümüzdeki tarım alanlarının bilinçsizce kullanılmasına ve yok edilmesine değiniyor. Kitap, gerek gıdalarımız gerekse ekolojik denge açısından büyük öneme sahip toprağın hoyrat kullanımının gezegene verdiği zararları, sağlıksız gıdanın sonuçlarını ve biyoçeşitliliğin gördüğü etkiyi tüm çarpıcılığıyla ortaya koyuyor. Bütün bu acı verici gerçekliği anlatırken dahi Tickell, bizi karamsarlığa sürüklemiyor. Yazar, yapabileceklerimizi gösteren ve insanlık olarak değiştirebileceklerimize odaklanan metni bir fırsat olarak ele alıyor.
6. Atıksız Yaşam
“İnsan türü kendi iyiliği için dünyanın tüm dengesini bozdu, üstelik işin sonunda kendine de zarar verdi.”
Ceren Özcan Tatar tarafından kaleme alınan Atıksız Yaşam, çevreye duyarlı bir hayata başlamak isteyenler için önemli bir rehber. Gezegen için birey olarak yapabileceklerinize odaklanılan kitapta tüketim alışkanlıklarınızı değiştirmenin, kullan-at ürünleri hayatınızdan çıkarmanın ve dönüşümün gücüne inanmanın yollarını bulacaksınız. Yazarın kendi deneyimlerinden yola çıkarak okurlara ışık tuttuğu kitap bir kişinin gezegen için ne büyük bir değişime yol açabileceğini fark etmenizi sağlayacak.
7. Atık Küre
“Gerçek gücümüzü ortaya koyduğumuz zamanlar arkadan esen rüzgârların bizi ittiği zamanlar değil, rüzgâra karşı olan zorlu zamanlardır.”
Rob Hengeveld tarafından yazılan Atık Küre, insanın gezegen üzerinde yarattığı tahribatın izlerini sürüyor. Atık Küre’yi alanındaki kitaplardan ayıran en önemli özelliği yazarın nüfus artışı ve atık üretimi konularını sistem teorisi bağlamında ele almasından ve birbirlerine olan etkilerini değerlendirmesinden geliyor. Ekosistem sürdürülebilirliği hakkında ufuk açıcı bilgiler edinebileceğiniz çalışma, sizi yerküre için harekete geçirmeye teşvik edecek.
8. Vegan Bir Dünya
“Hayvanları kendimizden aşağı gördüğümüz için onları yemeyiz; hayvanları yediğimiz için onları altımız olarak görürüz ve bu uzun süredir böyle gitmektedir.”
Vegan Bir Dünya, Tobias Leenaert’in vegan bir köy hayalini canlandırdığı bir çalışma. Bütün yaşam koşullarının veganlık üzerinden gerçekleştiği Veganköy adlı bu yerde dünyaya ve diğer canlılara saygı var. Veganlık üzerindeki tartışmaları ele alan yazar, bu çok yönlü çalışmasıyla sürdürülebilir bir yaşamın hayalden nasıl gerçeğe dönüşebileceğinin yollarını açıklıyor. Veganizmi daha iyi anlamak ve gezegenimizle olan önemli ilişkisini fark etmek için iyi bir başlangıç.
9. Başka Bir Gezegen Yok
“Sen tek başına bir sürü şeyi değiştirebilirsin, bunu unutma ve yalnız da değilsin.”
Nil Ormanlı Balpınar tarafından yazılan kitapla atıksız yaşama başlama noktasında önemli bir adım atabilirsiniz. İçinde yaşayacağımız başka bir gezegen daha olmadığını gerçekçi gerekçelerle bize hatırlatan yazar, kötü gidişatı değiştirmek için yapabileceklerimizi aktarıyor. Atıksız bir yaşama geçmek gözümüzü korkutsa da kitap, çözümün yalnızca bizden geleceğini hatırlamamıza destek oluyor. Uygulanabilir tarifleriyle atıksız bir yaşama geçiş yapmanızı kolaylaştıracak kitap, aşırı tüketimden dönüşüme gidecek yolculuğunuzun başlangıç rotası.
10. Muz Ne Kadar Kötüdür?
“Bu sayfalar hayatını sevmek isteyen ve kendisi için önemli tüm diğer şeylerin yanına biraz karbon bilinci de katmak isteyen herkes için yazılmıştır.”
Mike Bernes-Lee, karbon ayak izi hakkında ufuk açan bu çalışmasıyla yaptığımız eylemlerin gezegen için önemli sonuçlarını ortaya koyuyor. Karbon izine neden olanların sadece gıda ya da seyahat ile gerçekleşmediğini, öncelikle bireysel çerçevede, ardından daha genel bir bakışla sunan metin karbon salınımı konusunda okurları farkındalığa davet ediyor. Bu kitabı okuduktan sonra günlük hayatta bilinçsizce verdiğiniz tüm kararlarda bir sorumluluk hissedeceksiniz.