Taoizm, doğayla uyum içinde ve doğal akışta olmaya işaret eden kadim inanışlardan biri. Genellikle karşıtlıkların ve değişimin sonsuz döngüsünün sembolü olan Yin-Yang ile sembolize edilen Taoizm; iç huzuru, dengeyi ve uyumu işaret eder. Taoizm, yüzyıllar önce ortaya çıkmasına rağmen günümüz dünyasına da uyarlanabiliyor. Taoizm nedir sorusundan yola çıkarak modern dünyada Taoizm’den nasıl yararlanabiliriz ve Taoizm’in insanlara nasıl faydaları vardır gelin inceleyelim.
Taoizm Nedir?
Taoizm ya da Daoizm’in, kesin olarak bilinmese de MÖ 4. yüzyıl civarında ortaya çıktığına inanılır. Eski bir Çin inanışı olan Taoizm, Tao Te Ching’in yazarı önemli figür Lao Tzu’nun öğretisine dayanır. Doğayla uyum içinde ve akışta olma Taoizm’in ana düşüncelerindendir. Temel kavramlardan biri olan “yol” kelimesine karşılık gelebilen Tao kelimesi “yöntem, ilke” gibi anlamları da taşır.
Taocu anlayışa göre Tao (Dao), tüm etkilerin kaynağı olan makro kozmosun temelini oluşturan ilkedir. Bu, fani akıl tarafından tamamen kavranamayan, tanımlanamaz ve değişmeyen bir güçtür. Lao Tzu, eserinin girişindeki şöyle söyler: “Duyudan uzaklaştıkça Dao’nun cevherine yaklaşılır.”
Tao, doğanın döngülerini, kalıplarını ve tüm varlıkların birbirine bağlılığını kapsayan, etkilerin doğal düzeni olarak görülür. Tao’da her şey daimi bir dönüşüm içindedir.
Taoizm, doğanın doğallığını ve sadeliğini kucaklayarak bir denge ve sükûnet durumu geliştirmeyi içeren Tao ile uyum içinde yaşamayı vurgular. İdeal Taocu yaşam tarzı, aşırı isteklerden vazgeçmeyi, hazzı şimdiki anda aramayı ve evrenin doğal akışıyla uyum içinde yaşamayı içerir.
Felsefi ve dini yönlerine ek olarak Taoculuk, başta Çin olmak üzere birçok Doğu kültürü üzerinde önemli bir etkiye sahip. Zamanla dünya genelinde de geniş bir kitle edinen Taoizm, günümüzde modern yaşamın sıkıntılarından kurtulabilmek adına bir rehber görevi görüyor.
Taoizm’i Günlük Yaşamınızda Nasıl Uygulayabilirsiniz?
Taoizm, günümüz modern yaşamına uygulanabilecek pratik bir bilgelik sunar. Tao’nun bilgeliğini benimseyen kişiler, varoluşun karmaşıklıklarında yön bulmada ve daha derin bir anlam ve amaç duygusu keşfetmede rehberlik bulabilirler.
Yüzyıllar öncesinden gelmesine rağmen bugünün insanının sorunlarına da ışık tutabilen Tao ilkelerini günlük yaşamınıza dahil etmenin birçok yolu bulunuyor. Bu yolları şöyle sıralayabiliriz:
1. Sadeliği benimseyin
Taoizm, sadeliğin ve minimalizmin değerini vurgular. Modern dünyada bu; çevrenizi basitleştirmek, yaşam alanınızı düzenlemek ve aşırı maddi unsurları bırakmak anlamına gelebilir. Sadeliği benimseyerek stresi azaltabilir, yaşamınızdaki netliği artırabilir ve sizin için gerçekten önemli olan şeylere odaklanabilirsiniz.
2. Doğa ile uyum içinde yaşayın
Taoizm, her şeyin birbirine bağlı olduğunu vurgular ve doğa ile uyum içinde yaşamayı teşvik eder. Doğada zaman geçirin. Doğanın güzelliğini takdir edin ve doğal dünya için bir hayranlık ve merak duygusu geliştirmeye çalışın. Sürdürülebilir alışkanlıkları benimseyerek ve karbon ayak izinizi azaltarak çevreye daha duyarlı olmaya çalışın.
3. Farkındalık geliştirin
Taoizm, anda var olmayı ve farkındalık geliştirmeyi vurgular. Çalışmalarınızın, duygularınızın ve duyumlarınızın yüksek bir farkındalığını geliştirmek için farkındalık tefekkürü egzersizi yapın. Her anda tamamen mevcut olarak, genel refahınızı artırabilir ve daha az neşe ve zevk bulabilirsiniz.
4. Wu Wei kavramını benimseyin
Sık sık “hiçbir şey yapmama, hareketsizlik, eylemsizlik” olarak yeniden ifade edilen Wu Wei, Taoizm’de merkezi bir kavramdır. Güç veya direnç olmaksızın, doğal akışla uyum içinde hareket etmeyi önerir. Pratik anlamda bu, olayların doğal bir şekilde ortaya çıkmasına izin vermek, meselelere aşırı bir arayış ya da bağlanma olmaksızın görüşler ortaya koymak anlamına gelir. Wu Wei’yi hayatınızda uygulayarak stresi azaltabilir, bir rahatlık ve akış durumu elde edebilirsiniz.
Wu Wei hakkında daha fazla bilgi için bu yazımızı inceleyebilirsiniz.
5. Denge ve uyum geliştirin
Taoizm, yin ve yang gibi karşıt güçler arasındaki dengeyi vurgular. İş ve dinlenmeyi, yalnızlık ve sosyal yaşamı veya dinlenme ve üretkenliği dengelemek gibi hayatınızda dengeyi geliştirmeye çalışın. Fiziksel, duygusal ve içsel sağlığınıza dikkat edin ve uyumu sürdürmek için talep edildiği şekilde uyarlamalar yapın.
6. Merhametli ve alçakgönüllü olun
Taoizm, kendinize ve başkalarına karşı şefkat ve alçakgönüllülük duygularını teşvik eder. Başkalarına nezaket, empati ve saygıyla davranın ve tüm varlıklarla birbirine bağlı olma duygusu geliştirmeye çalışın. Güçlü yönlerinizi ve zaaflarınızı yargılamadan kucaklayarak tonlama-şefkat ve tonlama-bakım egzersizi yapın.
Taoizm’i Yaşamınıza Uygulamanın Faydaları Neler?
Taoizm, ilkelerini uygulayan bireyler için çeşitli faydalar sunuyor. Taoizm ile ilgili önemli faydalardan bazıları şunlar:
1. İç huzur ve sükûnet
Taoizm, hayatın zorlukları arasında iç huzuru ve sükûneti değiştirmek için yeni yöntemler öğretir. Tao’nun doğal akışını kucaklayarak ve aşırı istek ve takıntıları bırakabilirsiniz. Taoizm ile sakinlik ve dinginlik duygusuna ulaşabilirsiniz.
2. Denge ve uyum
Taoizm, hayatın her alanında denge ve uyumun önemini vurgular. İş ve dinlenme ya da eylem ve eylemsizlik gibi karşıt güçler arasında denge geliştirerek daha az genel refah duygusuna tanık olabilir, fazlalık veya yetersizlik duygularından uzaklaşabilirsiniz.
3. Farkındalık
Tefekkür ve farkındalık gibi uygulamalar yoluyla duygularınız ve eylemleriniz hakkında daha derin bir anlayış geliştirebilirsiniz. Bu yükseltilmiş farkındalıkla etrafta olup bitenlere ve dünyadaki yerinizi daha iyi anlamaya başlayabilirsiniz.
4. Uyarlanabilirlik ve katılık
Taoizm, insanlara, engellerin etrafından akan su gibi esnek ve uyumlanabilir olmayı öğretir. Değişimi kucaklayarak ve hayatın akışına ayak uydurarak uyum sağlama yeteneği ve zorluklarla ve başarısızlıklarla daha az kolaylıkla başa çıkma yeteneği geliştirebilirsiniz.
5. Doğa ile bağlantı
Taoizm, insanlar ve doğa arasındaki bağlılığı vurgular. Doğal dünya ile yakın bir ilişki geliştirerek bir hayranlık, merak ve saygı duygusuna tanık olabilirsiniz. Doğa ile olan bu bağlantı, rahatlama, teselli ve hayata daha geniş bir bakış açısı verebilir.
6. Bedensel zindelik
Taoizm, hayati yaşam enerjisini geliştirmeyi hedefleyen uygulamaları da kapsar. Bu uygulamalar;fiziksel gücü, esnekliği ve iç netliği artırabilen egzersizler, nefes çalışmaları ve meditasyon gibi pratikleri içerir.
7. Manevi gelişim
Taoizm, evreni ve onun içindeki yerini daha derinden anlamak isteyenler için içsel bir yol sunar. Taocu öğretilerin ve uygulamaların keşfedilmesiyle, ruhsal gelişim, birbirine bağlı olma duygusu ve günlük hayatın dünyevi kaygılarının ötesine geçen bir bakış açısı deneyimleyebilirsiniz.