Edebiyattan Uyarlanan 15 Başarılı Yapım

Sanatın her dalı birbiriyle ilişki içinde… Disiplinlerarasılık adı verilen bu iç içe olma durumu, sinemanın edebiyattan, edebiyatın müzikten, resmin heykelden etkilenmesi gibi çok çeşitli düşünülebilir. Sinemanın ise edebiyatla epey yakın bir ilişkisi var. Uzun yıllardır sinema, başarılı edebi eserlerden ilham alarak uyarlamalar oluşturdu ve buna devam ediyor. Kimi zaman eserden daha çok ses getiren sinema filmi, kimi zaman unutulmaya yüz tutmuş kitapları da tekrar yaşama döndürüyor. Edebiyat ve sinema arasındaki bu vazgeçilmez ilişki, iki disiplini de sevenler için bu yazıda buluştu! İşte edebiyattan uyarlanan birbirinden güzel filmler…

15. 1984 (1984) – IMDb: 7.1

George Orwell’ın meşhur romanı distopik klasiklerden 1984, Michael Redford yönetmenliğinde sinemaya aktarılıyor. Totaliter bir distopik gelecekte geçen film, herkesin uyutulduğu bir sistemin içinde her şeyin farkında olan bir adamın başkaldırış öyküsüne odaklanıyor. Tüm ürkütücülüğüne rağmen her döneme hitap eden gerçekçi yanıyla ölümsüz bir klasik hâline gelen eserin sinema uyarlamasında John Hurt, Richard Burton ve Suzanna Hamilton gibi oyuncular yer alıyor.

14. Carol (2015) – IMDb: 7.2

Amerikalı yazar Patricia Highsmith’in 1952 tarihli romanı The Price of Salt’un uyarlaması olan Carol, Todd Haynes tarafından sinemaya aktarılıyor. 1950’lerin New York’unda geçen film, biri evli ve çocuk sahibi olan iki kadın arasında yaşanan yoğun bir aşkı konu ediniyor. 1950’lerin büyüleyici ve zorlu atmosferinde geçen aşk hikâyesinin başrollerinde Cate Blanchett ve Rooney Mara görülüyor.

13. Manhunter (1986) – IMDb: 7.2

Emekli gizli FBI ajanı Will Graham, azılı bir seri katili aramak için yeniden göreve döner. Psikopatların zihin dünyasını iyi çözümleyen bu ajan, aynı zamanda azılı bir başka suçlu olan Dr. Hannibal Lecter’ı da yakalamasıyla ünlüdür. Thomas Harris’in Red Dragon adlı kitabından uyarlanan film, suç ve gerilim sevenlere özel bir seyir keyfi sunuyor. Yönetmen koltuğunda Michael Mann’ın oturduğu yapımın oyuncu kadrosunda William Peterson, Kim Geist ve Joan Allen bulunuyor.

12. Lolita (1962) – IMDb: 7.5

Vlaidimir Nabokov’un çok tartışılan romanı Lolita’nın sinemaya aktarıldığı ilk film, ünlü yönetmen Stanley Kubrick imzası taşıyor. Film, orta yaşlı profesör Humbert Humbert’in 14 yaşındaki kızıyla birlikte yaşayan dul bir kadının odasını kiralaması sonrası genç Dolores’e duymaya başladığı takıntılı tutkuyu ve sonrasında yaşanan bir dizi olayı ele alıyor. Tartışmalı yapımın oyuncu kadrosunda James Mason, Shelley Winters ve Sue Lyon bulunuyor.

11. The Last Temptation of Christ (1988) – IMDb: 7.5

Nikos Kazancakis’in yasaklanan ve büyük tepkiler çeken 1953 yılında basılan aynı adlı romanı Martin Scorsese tarafından beyaz perdeye aktarılıyor. İsa Peygamber’in yaşamının son günlerine odaklanan yapım, Peygamber’in dini kitaplardaki portresinin dışında çıkarak onun korkularına ve insani yönlerine odaklanıyor. Willem Dafoe, Harvey Keitel ve Barbara Hershey’in oyuncu kadrosunda yer aldığı yapım, konusu ve başarısıyla sinema dünyasında büyük bir ses getiriyor.

10. Anayurt Oteli (1987) – IMDb: 7.6

Türk edebiyatının önde gelen yazarlarından Yusuf Atılgan’ın aynı adlı romanından uyarlama olan Anayurt Oteli, psikolojik gerilim türünde izleyebileceğiniz bir yapım. Ömer Kavur tarafından senaryolaştırılıp sinemaya aktarılan yapım, taşrada bulunan bir otelin yalnız sahibinin dünyasına odaklanıyor. Bireyin öne çıktığı bir dönemin ilk önemli eserlerinden olan Anayurt Oteli’nin başrollerinde Macit Koper, Şahika Tekand ve Serra Yılmaz yer alıyor.

9. Ağır Roman (1997) – IMDb: 7.6

Metin Kaçan’ın aynı adı taşıyan romanı Mustafa Altıoklar tarafından sinemaya uyarlanıyor. 70’li yıllarda, yoğunlukla Romanların yaşadığı bir sokakta geçen hikâyede, mahallenin saygı duyulan berberinin araba tamircisi oğlunun kabadayılığa geçişi, mahallede işlenen cinayetler ve yaşanan birçok olay Türkçenin ilk yeraltı edebiyatı örneklerinden olan bu yapımda işleniyor. Okan Bayülgen, Müjde Ar ve Savaş Dinçel gibi isimlerin yer aldığı yapım, oyuncu kadrosunun yanı sıra unutulmaz replikleriyle de hafızalara kazınıyor.

8. Brokeback Mountain (2005) – IMDb: 7.7

Amerikalı yazar E. Annie Proulx tarafından yazılan kısa hikâyeden uyarlanan film, Brokeback Dağı’nda yolları kesişen iki kovboyun öyküsü. Zor koşullar altında yaşayan bu iki insanın 20 yıla uzanan duygusal bağını ele alan yapım, tutkulu bir aşk ile izleyenleri eşcinsel sinemanın önemli örneklerinden birine davet ediyor. Yönetmenliğini Ang Lee’nin üstlendiği yapımın başrollerini Heath Ledger ile Jake Gyllenhaal paylaşıyor.

7. Call Me By Your Name (2017) – IMDb: 7.8

André Aciman’ın 2007 yılında yayımlanan aynı isimli romanından uyarlanan filmi Luca Guadagnino yönetiyor. 1983 yılının sıcacık İtalya kasabasında geçen hikâyede 17 yaşındaki bir genç Elio ile evlerini ziyaret eden konukları Oliver arasında alevlenen bir tutkunun izlerini takip edeceksiniz. Entelektüel sohbetlerin görsel bir şölenle birlikte sunulduğu bu yapım, izleyenlere iki genç erkek arasındaki aşkı da gerçekçi ve etkileyici dokunuşlarla sunuyor. Filmin başrollerinde Timothée Chalamet ile Armie Hammer’i görüyoruz.

6. The Martian (2015) – IMDb: 8.0

Andy Weir’ın 2011 tarihli romanından beyaz perdeye aktarılan yapım, bilimkurgu severler için son dönemin önemli filmlerinden. Mars yüzeyinde araştırmalar yapan bir ekipte yer alan astronot Mark, bir kaza sonucu koskoca gezegende tek başına hayatta kalma mücadelesi veriyor. Edebi bilimkurgu kategorisinin öne çıkanlarından biri olan filmin yönetmenliğini Ridley Scott üstleniyor. Oyuncu kadrosunda ise Matt Demon, Jessica Chastain ve Kristen Wiig bulunuyor.

5. L.A. Confidential (1997) – IMDb: 8.2

James Ellroy’un yazdığı kitaptan uyarlanan film, 50’li yılların Los Angeles’ında geçiyor. Yeraltı dünyasının patronu Mickey Cohen hapse girince, şehrin suç örgütleri başıboş kalır. Bu karmaşa ortamında ortaya çıkan liderlik savaşında Cohen’in adamları öldürülür. Ancak bu adamlar arasında yer alan bir polis, polis depertmanını da bu savaşa dahil eder. Kevin Spacey, Russell Crowe, Guy Pearce gibi oyuncuların yer aldığı filmin yönetmen koltuğunda Curtis Hanson yer alıyor.

4. To Kill a Mockingbird (1962) – IMDb: 8.3

Ödüllü yazar Harper Lee’nin 1960’larda ırkçılığı göz önüne serdiği eseri Bülbülü Öldürmek’i Robert Mulligan başarıyla sinemaya aktarıyor. Avukat Atticus Finch, ırkçılık sonucu iftiraya uğrayan bir siyahiyi savunurken hikâye çocuk kahraman Scout Finch’in gözünden seyirciye ulaşıyor. İnsani duygularla örülü bu gerçekçi dramanın başrollerinde Gregory Peck, John Megna ve Frank Overton yer alıyor.

3. Dr. Strangelove (1964)– IMDb: 8.4

Yazar Peter George’un Red Alert adlı kitabından uyarlanan yapım Stanley Kubrick imzası taşıyor. Soğuk Savaş dönemini alternatif bir bakışla ele alan filmde olaylar çılgın bir Amerikan generalinin SSCB’ye saldırmak istemesiyle gelişiyor. Bu çılgın generalin SSCB’ye açmak istediği savaş eski Nazi bilimadamı Dr. Strangelove’ın tehlikeli bir nükleer buluşuyla bir araya geliyor. Başrollerinde Peter Sellers ve George C. Scott’un olduğu yapım, savaş anlatılarına farklı bir bakış açısı sunuyor.

2. Apocalypse Now (1979) – IMDb: 8.5

İngiliz yazar Joseph Conrad’ın Heart of Darkness adlı romanından Vietnam Savaşı dönemine uyarlanan filmin yönetmen koltuğunda Francis Ford Coppola oturuyor. Yüzbaşı Willard ve ekibi, Vietnam’da yerel bir kabilenin tanrısı kabul edilen bir adamı öldürmekle görevlidir. Kurtz adındaki bu adamın izini süren Willard zamanla aradığı adama benzeyecektir. En ünlü savaş filmlerinden biri olan yapımın oyuncuları arasında Martin Sheen, Marlon Brando, Robert Duvall yer alıyor.

1. One Flew Over the Cuckoo’s Nest (1975) – IMDb: 8.7

Ken Kesey tarafından 1962 yılında yazılan kitabın aynı isimle sinemaya aktarıldığı yapım, aykırı bir cezaevi mahkûmunun akıl hastanesine götürülmesini ve orada gelişen olayları konu ediniyor. Randle adındaki bu mahkûm, burada da aykırı tavırlarıyla dikkatleri üzerine çeker. Gerilim ve drama türündeki filmin başrolünde Jack Nicholson başarılı bir performans sergiliyor. Filmin yönetmen koltuğunda ise Milos Forman yer alıyor.

 

Bu içerik de ilginizi çekebilir. 

POPÜLER YAZILAR