İlişkilerinizi Güçlendirmenin 7 Yolu

Sağlıklı ilişkiler daha mutlu bir hayat getirir. Başkalarıyla kurduğunuz ilişkilerin sağlam ve güvenilir bir zemine oturması, yaşamınızı daha güvende ve keyifle sürdürmenize yardımcı olur. Yaşamınızı paylaştığınız insanları anlamak, onlar tarafından anlaşıldığınızı anlamak ve sizi her zaman ileriye götürecek ilişkilere yaslanmak önemlidir. Ancak güçlü ilişkiler kurmak her zaman kolay değil. İnsanların birbirinden farklı kişilik özellikleri, geçmişleri, yaşadıkları şartlar bambaşka koşullar doğurabilir. Peki, insan ilişkilerini güçlendirmenin yolları neler? Daha sağlıklı ilişkiler kurmanın uygulanabilir basit yöntemlerini sizin için derledik. Gelin, göz atalım.

1. İletişime önem verin

Her türlü insan ilişkisi, güçlü bir iletişim üzerine inşa edilir. İletişim kopukluğu olan tüm ilişkilerde sarsıntılar meydana gelecektir. Birbirini anlayamayan iki insan yanlış düşüncelere kapılarak araya mesafelerin girmesine neden olabilir. Kuvvetli bir iletişim günlük konuşmalardan tartışma anlarına kadar geniş bir yelpazeyi içine alır. Tartışma anlarında da iletişime engel olmamak, kırıcı ve engelleyici sözlerden uzak durmak önemli.

2. Karşınızdakinin sizden farklı olduğunu unutmayın

Birçok insan ilişkisinde düşülen yanılgı, karşı taraftaki kişiyi kendi değerlerinize ve yaşantılarınıza göre değerlendirmek. Oysa herkesin farklı bir kişilik özelliği, farklı zaafları, farklı yaşantıları var. Karşınızdaki kişiyi yaşadığı koşullara ve karakterine göre değerlendirmek onu anlamanızı kolaylaştırır. En yakınlarınızın dahi sizden farklı düşünebileceğini, bambaşka fikirlere sahip olabileceğini kabullenerek işe başlayabilirsiniz.

3. Dinleme becerinizi geliştirmeye çalışın

Dinleme, iletişim becerilerinizi geliştirirken en çok üzerinde durmanız gereken özelliklerden biri. Çoğu zaman insanları dinler gibi görünür fakat tam anlamıyla onları “dinlemeyiz”. Dinlemek, karşınızdakini gerçekten anlamaya çalışmak, sessizce durup dinler görünmekten çok daha fazlasıdır. Karşınızdaki kişinin duygularını, sözlerinin ardında yatan anlamları ve anlatmak istediklerini anlamaya çalışmak dinlemenin önemli kısmını oluşturur. Dinleme becerinizi geliştirmek için karşınızdaki dikkatle dinlemeye ve diyalogu sürdürmek için ilgi çekici noktalara temas etmeye çalışın.

4. Güven verin ve güven duyun

Güven duygusu tüm insan ilişkilerinin en temel taşlarından. Güven duymadığınız bir ilişkide huzurlu hissetmeniz mümkün değildir. Güven vermeye ve karşı tarafa güvenmeye odaklanmak, dürüstlükten geçer. Karşınızdaki kişiye açıklıkla yaklaştığınızda onun da size karşı dürüst olduğunu göreceksiniz. Bireysel sınırlarınız dahilinde şeffaf olmak, tüm insan ilişkilerinizi daha güvenilir hale getirecek. Karşınızdaki kişiden aynı güveni alabiliyorsanız sağlıklı ilişki yolunda önemli bir aşama kaydettiğinizi göreceksiniz. Verdiğiniz güveni karşı taraftan alamadığınız ve dürüstlük göremediğiniz noktada ilişkinizi gözden geçirmek iyi bir seçenek olacaktır.

5. Saygıyı elden bırakmayın

Saygı, sevgiyle birlikte bir ilişkinin sağlıklı olmasında büyük bir rol oynuyor. Üstelik kimi ilişkilerinizde saygı, sevginin de önüne geçebilir. Patronunuzla ya da bir otoriteyle kurmak zorunda olduğunuz ilişkide saygı kaçınılmazdır. Saygı, içerisinde farklılıklarınıza, düşünce ayrılıklarınıza ve bulunduğunuz konuma değer verdiğinizi göstermekten geçer. Karşınızdaki kişinin dünyasına verdiğiniz değeri de göstermesi açısından saygı kavramı oldukça önemlidir. Sizden farklı düşünen birisine “Düşüncene katılmıyorum ama buna saygı duyuyorum,” diyebilmek ilişkinizin güçlenmesine yardımcı olur. Karşınızdakini desteklediğinizi, yanında olduğunuzu ve hata yaptığında onu affedebileceğinizi göstermek saygıyı oluşturan durumlardır.

6. Orada olduğunuzu gösterin

Duygusal, ailevi ya da yakın bir dostunuzla olan ilişkinizde karşı tarafa ihtiyaç duyduğunda ulaşılabilir olduğunuzu göstermek sağlıklıdır. Ulaşılabilir olmak, fiziksel bir yakınlıktan ziyade tam anlamıyla o kişiyi anladığınızı göstermektir. Size ihtiyaç duyduğu bir zamanda fiziken ve manen o kişinin yanında olmak ilişkinizi güçlendirir. Yargılamadan dinlediğiniz, desteğinizi gösterebildiğiniz kişiyle ilişkiniz sağlamlaşacaktır.

7. Sevginizi ve şefkatinizi sunun

İlişkinizi güçlendirmek için sevginizi ve karşı tarafa duyduğunuz şefkati göstermekten kaçınmayın. Sevginin paylaştıkça çoğalacağını hatırınızda tutarak sevginizi yansıtmayı seçebilirsiniz. Zor zamanlarda karşı tarafa göstereceğiniz şefkat, onu anladığınızı hissettirir. Şefkat ve sevgi sunduğunuzda duyarlı olduğunuzu, karşınızdakini fark ettiğinizi ve orada, yardıma hazır bulunduğunuzu göstermiş olursunuz. Tüm bu unsurların sağlıklı ilişkiler kurmanızın yanı sıra kendinizle kurduğunuz ilişkiye de faydası olacaktır. Kendinizi sevip, öz şefkat duymadan başkalarına bunu yansıtmanın zor olacağını unutmayın.

POPÜLER YAZILAR