Yüz Yogasıyla Yıllara Meydan Okuyun

Yaşımız ilerlese de her zaman genç ve ışıltılı bir cildimiz olmasını hangimiz istemeyiz ki? Üstelik cildinizin her zaman genç görünümünü korumanıza destek olacak en etkili yöntem cerrahi müdahaleler de değil. Geçmişten gelen şifalı bir pratik olan yüz yogasını düzenli uygulayarak cildinizin yaş aldıkça oluşan kas ve doku kaybını büyük ölçüde önleyebilirsiniz. Yaşın ilerlemesiyle cilt dokusunda oluşan sarkma ve kırışıklıklara yüz yogasıyla karşı çıkabilirsiniz. Günümüzde giderek daha fazla kişiye ulaşan yüz yogası nedir, nasıl uygulanır ve faydaları nelerdir birlikte inceleyelim.

Yüz Yogası Nedir?

Yüz yogası, uzun zamandır aşina olduğumuz “yoga” pratiklerinin yüz kaslarımız için uyguladığımız bir dalı. İnsan yüzünde bulunan kaslar, yaş aldıkça gevşeyerek sarkma ve kırışık görünümü ortaya çıkarır. Yüz yogası, yüz kaslarını daha fazla çalıştırarak uzun vadede yüz kaslarının sıkılaşmasına, cildin sıkı ve parlak görünümünün korunmasına destek olur.

Yüz yogası; cildin kullanılmayan kaslarının kullanılmasını sağlayan, sürekli kullanılan jest ve mimiklerin etkisiyle gelecekte ortaya çıkacak derin çizgileri önleyen egzersizler bütününü oluşturur.

Yüz Yogasının Faydaları

PubMed Central tarafından 2018 yılında yapılan bir araştırma yüz yogasının yüz kasları üzerinde olumlu etkiler yarattığını ve cildin daha genç bir görünüme kavuşmasına yardımcı olduğunu kanıtlıyor. 2018 yılında JAMA Dermatoloji’de yayımlanan bir başka bilimsel çalışma da yüz yogasının genç görünüme daha fazla katkı sağladığını gösteriyor. Yüz yogasının mucidi Fumiko Takatsu, yüz kaslarını çalıştıran yüz yogasının kan dolaşımını artırdığını belirtiyor. Böylece cilt yüzeyinde sıkılaşma meydana gelerek kırışıklıkların önlenmesine yardımcı oluyor.

Yüz yogası yalnızca daha güzel ve genç bir görünüm sağlamakla kalmıyor. Bazı rahatsızlıkların azalmasına da destek olabilen yüz yogasıyla baş ağrılarınız hafifleyebilir, diş gıcırdatma gibi sorunlarınız önlenebilir. Deride biriken toksinlerin atılmasını da sağlayan yüz yogası, yüzdeki lenfatik hareketliliği artırıyor. Lenfatik hareketliliğin artması ve toksinlerin atılmasıyla yüzünüz daha fazla nefes alabiliyor. Böylece birçok cilt sorununun önüne geçiliyor. Ciltteki kolajen üretimine destek olan yüz yogasıyla lekelenme ve kırışıkların azalması da sağlanıyor.

Yüz yogası ne kadar sürede etki gösterir merak edenler için bunun cilt ve yüz kaslarınızın yapısına bağlı olduğunu belirtebiliriz. Etkili sonuç için haftada 3 veya 5 gün uygulama yapabilir, uzun vadede gözle görülür sonuçlara ulaşabilirsiniz.

Yüz Yogası Nasıl Yapılır?

Yüz yogasına başlamadan önce cildinizin temizlenmiş olması gerekir. Uygulamayı daha rahat yapabilmek adına ayna karşısında olmaya, dik ve rahat bir konumda oturmaya özen gösterin. Gece uyumadan önce yüz yogası yapabileceğiniz gibi sabah uyanınca da uygulayabilir, günde iki kez de uygulamayı gerçekleştirebilirsiniz. Ellerinizi kullanarak uygulamayı gerçekleştirmeniz mümkün, dilerseniz gua sha taşıyla masaj da yapabilirsiniz. Temel birkaç yüz yogası hareketini şöyle sıralayabiliriz:

1. Ağız ve Dudaklar

Dudaklarınızı “O” şeklini alacak biçimde açın. Dişlerinizi göstermemeye çalışarak gülümsemeye çalışın. En az 6 kez olacak şekilde bunu tekrarladıktan sonra işaret parmağınızı çenenize yerleştirip başınızı geriye doğru hafifçe itin. Bu esnada çenenizi aşağı ve yukarı olacak şekilde hareket ettirin. İki kez tekrarlayın.

2. Yanaklar

Ellerinizi yumruk yapın ve elinizin dış yüzünü burun kenarlarınıza gelecek biçimde yerleştirin. Hafifçe bastırarak gözaltı kısmından elmacık kemiklerinin altına ve kulaklarınızın başladığı kısma kadar sürün. En az 8 kez tekrar ettiğiniz bu hareketi yanak ve çene için de tekrarlayabilirsiniz.

3. Göz Çevresi

İşaret parmaklarınızı kaşlarınızın bittiği noktaya yerleştirin. Başparmaklarınızı elmacık kemiklerinizin üzerine koyup derin bir nefes alın. İşaret parmağıyla yukarı, başparmaklarla aşağı doğru ittirdiğiniz yüz kaslarınız göz çevresi çizgilerinize iyi gelecek. Hareketi 8 kez tekrar edebilirsiniz.

4. Kaşlar

İşaret parmaklarınızı burnunuza yönelecek şekilde gözlerinizin alt kısmına yerleştirin. Dişlerinizin gözükmeyeceği bir biçimde “O” harfi çıkarmaya çalışın. Gözlerinizi tavana dikin ve 30 saniye kadar gözkapaklarınızı hızla açıp kapayın. Bu uygulama daha kalkık kaşlarınızın oluşmasına neden olacak.

5. Boyun ve Gıdı

Bu harekette boynunuzun gergin durması önemli. Başınızı hafifçe geriye yaslayın. Alt dudağınızı şişirin. Gergin duran boynunuzun iki tarafına parmaklarınızı yerleştirin. Yumuşak olmasına özen göstereceğiniz hareketlerle köprücük kemiğinize kadar inin. Her seferinde boynunuzdan başlayarak hareketi 6 kez tekrar edin. Bu hareket boyun bölgesi sarkmasını ve gıdı görünümünü azaltmaya yarar.

6. Alın Bölgesi

Alın bölgesindeki kırışıklar için yumruk yaptığınız iki elinizin orta parmak eklemini alnınızın ortasına yaslayın. Çok fazla bastırmadan şakak kısımlarına kadar iki elinizi kaydırın. Bu hareketi en az 6 defa olacak şekilde tekrarlayabilirsiniz.

POPÜLER YAZILAR