callm life

Sakin bir yaşam arayışında rehberiniz.

Huzurlu Bir Yaşam İçin Kendimizi Nasıl Affederiz?

Hepimiz yanlışlar ve hatalar yapabiliriz. Yanılmak ve hata yapmak insan olmanın özelliklerindendir. Bizden bağımsız bir şekilde olumsuz olaylar yaşayabileceğimiz gibi kötü koşulları kendi hayatımıza sadece kendimizi etkileyecek şekillerde biz de getirebiliriz. Kendi hayatımızı etkileyen biz olduğumuzda kendimize kızmak, öfkelenmek ve suçluluk duymak kolay bir yoldur. Ve uzun süre geçmeyen duygulara yol açabilir. Kendinize öfkelenmek kendiniz hakkında değiştirmesi zor olacak fikirlere kapılmanıza da neden olabilir. Affetmek, her ne kadar zor olsa da kişiyi özgürleştiren ve olumsuz duygulardan arındırarak daha anlamlı bir hayat yaşamasına yardımcı olan önemli bir duygudur. Peki yaşadıklarınız, kendinize yaşattıklarınız yüzünden sürekli kendinizi suçluyorsanız? Belki de kendinizi affetmek bir başkasını affetmekten daha zor görünüyordur size. Yaşadıklarınız, acılarınız ve pişmanlıklarınız için sürekli kendinizi suçlamak ve kendinize kızmak sizi ileri götürmeyecek. Gelin, daha huzurlu bir yaşam için kendinizi affetmenin yollarını birlikte keşfedelim.

Kendini Affetmek Nedir?

Kişinin kendisine karşı duyduğu öfke, pişmanlık, suçluluk gibi negatif duygulardan arınarak kendisine şefkatli ve olumlu duygular beslemesine kendini affetmek denilebilir. Affetmek unutmak değildir. Affetmek özgürleşerek bağışlamak, en çok da bunu kendin için yapabilmektir. Çoğunlukla başkalarını affetmek kendimizi affetmekten daha zor olabilir. Çünkü insan en çok kendisine karşı acımasız davranmaya meyillidir. Kendinizi affetmek noktasında zorlanmanız normaldir. Bunu kolaylaştırmak için dünyaca ünlü psikolog Kristin Neff’in şu sözlerine kulak verebilirsiniz:

“Özşefkat ile iyi bir arkadaşınıza sunduğunuz nezaket ve özeni kendinize de gösterebilirsiniz.”

Kendinize karşı şefkatli davranmak, bir arkadaşınızla konuşuyormuş gibi kendinizle konuşabilmek ve kendinizi anlamaya çalışmak kendinizi affetme yolunda önemli adımlar atmanıza yardımcı olabilir.

Kendinizi Affetmek Neden Önemlidir?

Kendinizi affetmek ve kendinize şefkatle davranmak, huzurlu bir yaşam ve hayallerinize ulaşma noktasında önem taşır. Eğer huzurlu ve mutlu hissedebileceğiniz bir yaşam arzuluyorsanız fakat kendinizle ilgili çözemediğiniz sorunlar varsa bu hayalinize ulaşmanız güçleşecektir. Kişinin dünyayla ve diğer insanlarla olan ilişkilerinin güçlenmesinin öncü koşulu kendisiyle olan ilişkisini düzeltmesinden geçer. Kendinizi sevmeniz, kendinizi affetmeniz ve bağışlamanız sonucunda huzur da beraberinde gelecektir.

Kendinizi affetmek, hafiflemek ve ruhsal rahatsızlıklardan uzaklaşabilmek konusunda da yardımcınız olur. Zihin sağlığınızın olumlu etkilenmesiyle yaşam kaliteniz de artar. Kendinize karşı iyi duygular beslemeniz anksiyete ve depresyon seviyesini düşürmeye yardımcı olur. Eğer kendinizi sürekli negatif duygulardan kurtulmaya çalışırken buluyorsanız belki de kendinizle ilgili çözmeniz gereken şeyler vardır. Kendinizi affetmek bu sürecin ilk adımını oluşturabilir.

Kendinizi Nasıl Affedebilirsiniz?

Kendinizi affetmeye karar vermek bu sürecin yarısını oluşturuyor. Gelelim bu zorlu yola girmeye karar verdiğinizde yapabileceklerinize… Deneyeceğiniz birkaç yöntemle kendinizi affetme deneyimini kolaylaştırabilirsiniz.

Fark edin

Affetmenin önemini fark ederek kendinizi affetmeye başlayabilirsiniz. Bu konu üzerine bol bol düşünebilirsiniz. Neden kendinizi affetmelisiniz? Kendinizi affettikten sonra nasıl hissedeceksiniz? Size yük olan her şeyi fark edin ve bu yüklerden kurtulmaya niyetlenin. Bu kararı verdikten sonra daha iyi bir yaşamı hak ettiğinizi fark edecek ve bunun için bir şeyler yapmak isteyeceksiniz.

Affetmekle ilgili yazın

Bir affetme günlüğü tutmak, kendinizi neden affedemediğinizi belirlemek ve içsel dünyanızı fark edebilmek için yazmaya başlayın. Bir kâğıt ve kalemle derinlerinize inmeye çalışın. Neden kendinizi affedemiyorsunuz? Ne hissediyorsunuz? Yazmak, duygularınızın sesi olmasına ve onların günyüzüne çıkmasına yardımcı olan bir eylemdir. Yazarak farkında bile olmadığınız düşüncelerinizle hesaplaşmanız kolaylaşır.

Yaratıcı yönünüzü keşfedin

Yaratıcı yönünüzü keşfederek size iyi gelen şeyleri yapmaya başlamanız kendinizle olan ilişkinizi güçlendirir. Ayrıca yaratıcı faaliyetler stres seviyenizi düşürerek daha iyi hissetmenize de yardımcı olur. Unutmayın ki affetmek bir süreçtir. Bu süreçte kendinizle arkadaş olmaya, kendinizi iyi hissettirmeye çalışın. Resim yapmak, yazmak ya da sizi iyi hissettiren herhangi bir yaratıcı faaliyetle kendinizle baş başa kalmak kendiniz hakkındaki düşüncelerinizi olumlu yönde etkileyecektir.

Sevdiklerinizden destek alın

Affetmek konusunda yakınlarınızla konuşun. Onlardan destek almak, kendinizle ilgili düşüncelerinizi değiştirmenize de yardımcı olabilir. Kendinizle ilgili negatif ve acımasız düşüncelerinizi ailenizden ya da yakın dostlarınızdan biri değiştirebilir. Sizin fark etmediğiniz bir yönünüzü size tanıtabilir. Hiç bakmadığınız bir açıdan kendinize bakabilmek kendinizi bağışlama noktasında önemli olabilir. Tüm bu süreci tek başınıza atlatmaya çalışmak bazen yorucu gelebilir. Sevdiklerinizin desteğiyle kendinizi affetme yolculuğunuzu kolaylaştırabilirsiniz.

Meditasyon pratikleri yapın

Affetmek için içsel çalışmalarla kendinizle buluşabilirsiniz. Meditasyon pratikleri içsel dünyanızla buluşmanın en iyi yollarındandır. Hem zihninizi yavaşlatır hem de anda kalmanızı kolaylaştırır. Meditasyon pratiklerini alışkanlık haline getirerek olumsuz duyguların etkisinden uzaklaşır, kendinizle daha fazla zaman geçirmeye başlarsınız. Duyguları, düşünceleri ve olayları daha berrak biçimde görmenize yardımcı olan meditasyon pratikleri, sakinleşmenize destek olur.

Kendinize zaman tanıyın

Affetmenin zaman alabilecek bir süreç olduğunu unutmayın. Acele etmeye çalışmak, hemen sonuç almak istemek sizi daha fazla yorabilir. Zamanın akışına güvenin ve kendinizi zamana bırakın. Bu süreç herkese göre farklılık gösterebilir. Kendinizle olan ilişkinizin, kendinizi ne konuda affedeceğinizin ve geçmişinizin bu süreci etkileyebileceğini unutmayın.

POPÜLER YAZILAR