Sanatseverleri Mutlu Edecek 10 Film

Sinemanın büyülü dünyasında herkese bir yer var. Zamanınızı bambaşka bir dünyaya girerek geçirmenizi sağlayan sinemada, sanatseverleri doyuma ulaştıracak birçok başarılı yapım bulunuyor. Sanat dünyasının unutulmazlarını konu edinen en başarılı filmler ile sanatı anlamaya bir adım daha yaklaşacaksınız. Ufkunuzu açarak sizi sanat dolu bir dünyaya davet eden filmleri birlikte keşfedelim. İşte sizin için derlediğimiz en iyi sanat içerikli 10 film.

10. Artemisia (1997) – IMDb: 6.7

Tanınmış ilk kadın ressamlardan biri olan Artemisia Gentileschi’nin yaşam öyküsüne değinen filmde, onun bir kadın sanatçı olarak döneminde yaşadığı zorluklara tanık olacaksınız. Çocukluğunda babası tarafından korunup yönlendirilen Artemisia, zamanının tüm yasaklarına karşı koyamayacağı bir sanatsal meraka sahiptir. Bu sanatsal yeteneği ve başarısı sayesinde Accademia di Arte del Disegno’ya kabul edilen ilk kadın olur. Başrolünde Valentina Cervi’nin olduğu filmin yönetmen koltuğunda Agnes Merlet bulunuyor.

9. Girl with a Pearl Earring (2003) – IMDb: 6.9

Hollandalı ressam Johannes Vermeer’in meşhur İnci Küpeli Kız tablosundan yola çıkan yapım, yazar Tracy Chevalier’nin tabloyu ve Griet adlı kızı konu edindiği romanından uyarlama. Vermeer’in evinde çalıştığı düşünülen genç köylü bir hizmetçi kızın zamanla sanatçının yardımcısı ve dünyaca ünlü olacak tablosunun modeli olma öyküsünü keyifle izleyeceksiniz. Filmin başrollerinde Scarlett Johansson ve Colin Firth, yönetmen koltuğunda Peter Webber yer alıyor.

8. Big Eyes (2014) – IMDb: 7.0

BIG EYES

Tim Burton yönetmenliğindeki film, 1950’lerde resimlerindeki büyük gözlere sahip portreleriyle öne çıkan kadın ressam Margaret Keane’in yaşamına odaklanıyor. Kadınların bireysel mücadelesinin hâlâ sürdüğü yıllarda boşanmış ve çocuklu bir sanatçı olarak kendini kabul ettirme süreci, ikinci eşi Walter Keane ile evlendikten sonra daha çok öne çıkacaktır. Filmin oyuncu kadrosunda Amy Adams, Christoph Waltz ve Danny Huston yer alıyor.

7. The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society (2018) – IMDb: 7.3

Edebiyatseverleri mest edecek yapım, İkinci Dünya Savaşı sonrası bir kitap yazmayı planlayan Juliet’in aldığı bir mektup üzerine yolu göz alıcı Guernsey Adası’na düşer. Savaş sırasında Nazi işgali altında olan bölgedeki insanlarla görüşen ve kitabı için araştırmalar yapan genç yazar, yıllardır üstü örtülen duyguları açığa çıkaracaktır. Yaşamın en zor dönemlerinde edebiyata ve sevdiklerine sığınan bir grup insanın sıcacık öyküsünü konu edinen yapımda Jessica Brown Findlay ve Tom Courtenay başrollerde.

6. Maudie (2016) – IMDb: 7.6

Başrollerinde Sally Hawkins ve Ethan Hawke’ın bulunduğu yapım, Kanadalı ressam Maud Lewis’in hüzünlü ve sevgi yüklü öyküsünü izleyenlere aktarıyor. Maud, ailesini kaybedince teyzesinin yanına taşınan fakat orada da huzuru bulamayan bir kadın. Hor görüleceği bir hizmetçilik görevine kendini kabul ettirerek devam eden kendini var etme süreci, Kanada’nın en ünlü halk sanatçılarından biri olma yolundaki başarılı yükselişe evriliyor. Sevgi dolu bir yaşamın iç ısıtan hikâyesini yüzünüzde tebessümle izleyeceksiniz.

5. Midnight in Paris (2011) – IMDb: 7.7

Sanat filmleri kategorisinin olmazsa olmazı… Woody Allen yönetmenliğindeki Paris’e ve sanata doyacağınız keyifli yapımın yıldız oyuncu kadrosunda Owen Wilson, Rachel McAdams, Kathy Bates gibi isimler yer alıyor.  Nişanlısıyla Paris’e seyahat eden Gil adındaki bir senarist, kendini bir gece yarısı 1920’lerin sanat camiasında bulur. Geçmişe gidilen bu sihirli gecelerde Hemingway’den Dali’ye, Picasso’dan Fitzgerald’a birçok sanatçıyla tanışma fırsatı bulan Gil’in büyülü geceleri hayal gücü üzerine sevimli bir seyir keyfi sunuyor.

4. Loving Vincent (2017) – IMDb: 7.8

Hollandalı ressam Vincent Van Gogh’un yaşamını sanatsal bir teknikle ortaya koyan bu deneysel ve sanatla dopdolu yapımda 125 sanatçının emeği bulunuyor. Van Gogh’un eserlerinden yola çıkarak 65.000 kare ile uzun sürede tamamlanan film, görsel zevkinin yanında sanatçının hüzünlü hikâyesini de başarıyla aktarıyor.

3. My Left Foot: The Story of Christy Brown (1989) – IMDb: 7.9

Beyin felci rahatsızlığı nedeniyle sadece sol ayağını kullanabilen Christy Brown, My Left Foot adında bir otobiyografi yazar. Mücadelelerle dolu yaşamında bir sanatçı olarak var oluşunu konu edinen bu yaşam öyküsü, Jim Sheridan tarafından sinemaya aktarılıyor. Birçok Oscar ödülü alan yapım, başarılı sinematografisinin yanı sıra çarpıcı öyküsüyle yaşama bakış açınızı değiştirecek. Filmin oyuncu kadrosunda Daniel Day-Lewis, Brenda Fricker ve Alison Whelan yer alıyor.

2. Crumb (1994) – IMDb: 8.0

Çizgi roman dünyasında önemli bir yer edinen Robert Crumb’un hayatını konu edinen belgesel ile underground çizgi romanın öncüsünü daha yakından tanıyacaksınız. İlginç bir sanatçının renkli dünyasına girmek için bu yapıma bir şans verebilirsiniz. Crumb, eğlenceli ve travmatik bir yaşamı sanatçının yakınlarıyla gerçekleştirilen röportajlar eşliğinde izleyenlere sunuyor.

1. Amadeus (1984) – IMDb: 8.4

Sanat filmleri kategorisinin son yapımı, bol Oscar ödüllü Amadeus… Film, dünya müzik tarihinde büyük bir yere sahip olan Mozart ile Antonio Salieri’nin hikâyesini ele alıyor. Klasik müzik tutkunu olmayanları bile çarpacak bir etkiye sahip film, Mozart’ın müzik yeteneğinin yanında tutarsız kişiliğine ve Salieri ile olan ilişkisine odaklanıyor. Milos Forman’ın yönetmen koltuğunda oturduğu filmin başrollerinde F. Murray Abraham ve Tom Hulce görülüyor.

POPÜLER YAZILAR