Doğa Dostu Bir Tercih: Vegan Beslenme

Vegan yaşamın kendiniz, diğer canlılar ve gezegen için birçok yararı bulunuyor. Kişisel tercihiniz hangisinden yanaysa ya da hepsini birden düşünerek hareket etmek istiyorsanız vegan yaşam tarzını deneyebilirsiniz. Akıllardaki veganlığın zor ve pahalı olduğuna dair yanlış yargıları bir kenara bırakarak başlayabilirsiniz. Veganlık, giyimden kişisel kozmetik tercihlerine genel çerçevede düşünebileceğiniz bir yaşam stili olsa da, vegan beslenmeye geçiş yaparak ilk adımı atmak da mümkün.  Vegan beslenmeye şans vermek istiyorsanız gelin birlikte vegan beslenmeye dair önemli ipuçlarını takip edelim.

Neden Vegan Beslenme?

Vegan beslenme nedir sorusundan başlayalım: Vegan beslenme, hayvansal tüm ürünleri yaşamdan çıkarmak ve sürdürülebilir yiyeceklerden yararlanarak doğa dostu bir beslenmeye geçiş yapmaktır. Vegan beslenme konusunda bireylerin farklı tercihleri olabilir. Kiminin etik kaygıları, kiminin sağlık, kiminin ise doğaya saygısı daha önce gelebilir. Bunların hepsi birden düşünülerek vegan beslenme seçilmiş de olabilir. Bu noktada vegan beslenmeye geçmeniz için 3 nedenden bahsedebiliriz.

Etik Kaygılar

Modern insanın yaşamını sağlıklı bir şekilde devam ettirmesi için hiçbir canlının katledilmesine gerek olmadığına inanan insanlar için vegan beslenme önde gelebilir. Hayvanların yavrusu için süt verdiğini düşünen, onların varoluşlarını sonlandırarak etinden yararlanmayı doğru bulmayan kişiler hayvanları eşya gibi gören yaygın inanıştan ayrılırlar. Onlar, doğanın denge içinde olduğunu ve insanın yaşamına devam edebilmesi için bir canlıdan faydalanmasına gerek olmadığını düşünürler. Hayvanların yaşama hakkını elinden almaya insan olarak hakkımız olmadığına inanarak vegan beslenmeye geçebilirler.

Sağlıklı Bir Yaşam

Uzun yıllar et ve süt ürünlerinin insan sağlığına pek çok yararı olduğu inanışı yaygındı. Ancak her geçen gün gerçekleştirilen çalışmalar gösteriyor ki inek sütünün ve etçil beslenmenin insan sağlığına yararından çok zararı bulunuyor. Oysa düzgün bir programla uygulanan vegan beslenme zihin ve beden sağlığı açısından oldukça faydalı. Bu konuda daha fazla bilgi edinmek için akademik makaleleri okuyabilir, konuyla ilgili yapılan çalışmalara ve belgesellere göz atabilirsiniz.

Gezegen İçin Önemli Bir Adım

Hayvancılığın iklim krizi üzerinde önemli bir rol oynadığı artık bilinen bir gerçek. Eğer “dünyamızı kurtarmak için ne yapabilirim?” diye düşünüyorsanız vegan yaşam tarzına geçmek önemli bir adım olacaktır. Vegan beslenmeye geçerek hayvancılıkta harcanan su miktarı, karbon ayak izi ve tarım alanları için kesilen ağaç miktarında büyük oranda azalmaya yardımcı olabilirsiniz.

Vegan Beslenmeye Geçmek İsteyenler İçin İpuçları

Vegan beslenmeye geçişinizi kolaylaştırmak için izleyebileceğiniz basit ama etkili yolları burada bulabilirsiniz.

Aşamalı olarak hareket edin

Her şeyden bir anda vazgeçmek sizin için oldukça zorlu olabilir. Yılların getirdiği beslenme alışkanlığını birden bırakmak çok zorlayıcıdır. Bu durumda direnciniz kısa sürede kırılabilir ve eski alışkanlıklarınıza geri dönme arzusu içine girebilirsiniz. Kendinize bir program belirleyin ve aşama aşama bazı tüketim ürünlerinden vazgeçin. Bir günü tamamen hayvansal gıdadan uzak bir şekilde geçirmeye çalışıp zamanla bu günleri artırabilirsiniz.

Araştırmalarınızı ihmal etmeyin

Vegan beslenme konusunda öğrenecek birçok şey var. Yeni başlayan biriyseniz hem kendi sağlığınız hem de diğer insanlara vegan beslenme hakkında gerçeklerden bahsetmek adına araştırmalarınızı iyi yapmanız önemli. Bu konudaki sağlık araştırmalarını, kitapları ve makaleleri okuyabilir, sayısı giderek artan belgesel yapımlarından destek alabilirsiniz. Kendi sağlığınızı koruyabilmeniz açısından neyi ne kadar yemeniz gerektiğinizi bilmeniz önem taşıyor.

Takviye alımını göz ardı etmeyin

Vitamin takviyeleri yaşamınızı sağlıkla devam ettirebilmek için gerekli. B12, protein ve kalsiyum gibi önemli kaynakları almanıza yardımcı olacak takviye gıdalarla sağlığınızı koruyabilir, bağışıklığınızı kuvvetlendirerek hastalıklara karşı direncinizi artırabilirsiniz. Demir ve protein açısından zengin gıdaları yemeye dikkat ederek gereken dengeyi koruyabilirsiniz.

Kendinize çok baskı uygulamayın

Çeşitli sebeplerle vegan yaşama geçmiş olabilirsiniz. Yılların getirdiği alışkanlıkları birden bırakmak için kendinizi zorlamak, besinlerinizde hatasız tercihler yapmaya çalışmak başlangıçta üzerinizde çok baskı yaratabilir. Kendinizi sıkmadan her şeyin zamanla olacağına ikna olmaya çalışın. Yeni bir beslenme alışkanlığı geliştirmek zordur. Bu yüzden kendinize hata payı verin ve sınırları zorlamaktan kaçının.

Doktorunuzla görüşmeden başlamayın

Ne kadar fazla araştırma yapsanız da her bedenin ihtiyaçları farklıdır. Başlarken doktorunuzla ya da diyetisyeninizle görüşerek size uygun takviyeler ve beslenme önerileri geliştirmesini isteyebilirsiniz. Aksi takdirde yanlış ve bilinçsiz tercihlerin sağlığınıza zarar verebileceğini unutmayın. Beslenme alışkanlıklarında önemli olan dengedir ve bu dengeyi sağlayabilmek adına bir profesyonelden destek almanız gerekebilir.

POPÜLER YAZILAR