Kendinizi Keşfetme Yolunda Okuyabileceğiniz 10 Kitap

Kendini keşfetmek, hayatımızın en önemli ve zorlu yolculuklarından biridir. İç dünyamızı anlamak, potansiyelimizi ortaya çıkarmak ve gerçek benliğimize ulaşmak için derin bir özgürlük ve bilinç yolculuğuna çıkmamız gerekir. Bu yolculukta kitaplar, bize rehberlik edip içsel dönüşümümüzü destekleyebilecek önemli kaynaklardandır. Bu yazıda, kendini keşfetme yolculuğunuza katkı sunacak 10 kitaptan söz ediyoruz. Hazırsanız, keşif yolculuğuna başlayalım.

1. İyi Hissetme Sanatı

Mark Williams, John Teasdale, Zindel Segal ve Jon Kabat-Zinn’in hazırladığı İyi Hissetme Sanatı, kronik mutsuzlukla baş etmek isteyenler için profesyonel bir el kitabı. Kitap, depresyonla mücadele eden insanlar için onları anlamaya ve bu ruh halinden kurtulabilmeleri için çeşitli egzersizler sunmaya odaklanıyor. Farkındalık Temelli Bilişsel Terapi ile Doğu’dan gelen felsefeleri bir araya getiren çalışma, farkındalığınızı geliştirmeyi, geçmiş pişmanlıkları ve gelecek kaygıları ortadan kaldırmayı hedefliyor. Kendinizi tanıma yolculuğunda negatif duygularla baş etmeye çalışıyorsanız bu çalışma başucu kitabınız olacak.

“Gerçekten huzur içinde olmak istiyorsanız, şimdi ve tam şu anda mutlu olmalısınız. Aksi takdirde, hep sadece ‘bir gün mutlu olma ümidiyle’ yaşayacaksınız demektir.”

2. Kaçırdıklarımız

Hiç reddettiğim teklifi kabul etseydim nasıl bir hayatım olurdu diye düşünüyor musunuz? Psikanalist Adam Phillips tarafından yazılan Kaçırdıklarımız, zaman zaman hepimizin aklına düşen bu ve benzer sorular üzerinden yaşamadığımız ihtimalleri ele alıyor. İlk bakışta Yaşanmamış Hayata Övgü alt başlığıyla dikkat çeken kitapta yazar; hüsran, tatmin olma duygusu, çıkıp gitmek gibi çeşitli insan duygularından yola çıkıyor. Zihninizde yer edinen soru ve sorunlara uzman bir bakış açısından yaklaşarak yeni bir anlam bulacağınız çalışma edebiyat ve felsefe sularında yüzüyor.

“Yaşam, insanlar öyle her istediklerini elde edemedi diye değil, arzuları kendilerine hasar vermeye başladığında, istedikleri şey katlanılmaz kayıplara gebe olduğunda trajik bir hal alır.”

3. İç Özgürlük

Batılı düşünürlere ilham olan Doğu bilgeliğinde Krishnamurti önemli bir yere sahiptir. Doğu’nun kadim anlayışlarını 20. yüzyıl insanlarına tanıtan, konuşmaları ve kitaplarıyla yaşamı ve kendimizi anlama yolumuza önderlik eden Krishnamurti; bu kitapta özgürlük, anlam, düşünce, eğitim ve doğa gibi aklımızı kurcalayan konulara değiniyor. Modern çağın insanına dış dünyadaki yolculuğuna ara verip içine dönmeyi hatırlatan, gerçek özgürlüğün kendimizi tanımaktan ve doğadaki yerimizi fark etmekten geçtiğini söyleyen bu bilgeye kulak verin.

“Özgürlük için insanın içinde sevgi olmalı, sevgi olmazsa özgürlük hiç bir değeri olmayan bir kavramdan başka bir şey değildir.”

4. Mutlu Olma Sanatı

Filozof Bertrand Russell tarafından yazılan kitap 1930 yılında yayınlandı. Mutlu Olma Sanatı, kişisel gelişim kitaplarının size sunduğu ancak tam anlamıyla veremediği mutluluk kavramı etrafındaki her şeyi bir filozof gözünden veriyor. İyi bir yaşam sürmek isteyen herkes için bir reçete olarak hazırlanan kitap, filozofun mutluluk tanımından mutlu yaşam sürmenin inceliklerine kadar birçok konuya değiniyor. Can sıkıntısını kabullenebilmek, ilgi alanlarımızın çeşitlenmesi ve daha pek çok şey mutluluğun formülünü oluşturuyor. Yazarın sade ve anlaşılır dili herkese hitap ederek kendini keşfetmek isteyen tüm okurlara bir davet sunuyor.

“Çok ender durumlar bir yana, mutluluk yalnızca uygun koşulların bir araya gelmesiyle olgun bir meyve gibi kucağa düşmez, çabayla erişilebilir.”

5. Acımasız Dünyaya Meydan Okumak

Brene Brown tarafından yazılan kitap yaşadığımız bu acımasız dünyada birey olarak güçlenmenin ve zorluklarla baş edebilmenin yollarını sunuyor. Ait olma kavramı etrafında olguları ve önerileri sunan çalışma, hayatın karmaşası içinde kaybolmuş hisseden herkese bir ışık yakıyor. Tek başınıza ayakta duracak cesareti arıyor ve yaşamda güçlü bir yenilenme istiyorsanız bu kitap aradığınız ilhamı size verecek.

“Hayat olduğumuzdan farklı biri olmamızı gerektirmez. Olduğumuz kişi olmamızı gerektirir.”

6. Hayat Yolları

Psikanalist ve sosyolog Alice Miller tarafından yazılan Hayat Yolları, aslında yedi farklı kadının öyküsünden oluşuyor. Toplama kampları, aile içi taciz, iletişimsizlik, nefret gibi birçok travmanın izlerini taşıyan ve iyileşme yolunda adım atan insanların hikâyesi, daha fazla yaralanmanın önüne geçmek ve travmalarla baş etmek için önemli bir kaynak. Yazarın “Benim çektiklerimi başkalarının çekmemesi dileğinden doğdu bu öyküler,” dediği Hayat Yolları okuyanların kendinden bir parçayı iyileştireceği bir deneyim sunuyor.

“Ne kadar istesek de geçmişi değiştiremeyiz. Ama yaşananların bizde yarattığı sonuçları değiştirebileceğimize inanıyorum.”

7. Zen ve Motosiklet Bakım Sanatı

Bir zamanlar akıl hastası olan filozof Robert M. Pirsig tarafından yazılan kitap yazarının yaşam öyküsüyle bile kendini merak ettiriyor. Değerlerin Sorgulanması alt başlığının verildiği çalışma, yazarın oğluyla birlikte gerçekleştirdiği uzun motosiklet yolculuğunu ve onlara eşlik eden felsefi düşünceleri konu ediniyor. Roman, otobiyografi ya da felsefi deneme gibi çok çeşitli bir türe sahip olan kitap, yazarının içsel yolculuğunu ve yaşama dair sorgularını da içeriyor. Yaşam yolculuğunuzda kendinizi keşfetmek için bu değerli kült çalışmaya şans verebilirsiniz.

“Ağaçların arasında mavi gökyüzünü ara. Gökyüzünü göremediğimiz sürece bil ki daha yolumuz var demektir.”

8. Kendine Ait Bir Hayat

Psikanalist Marion Milner, hayattaki amacının ne olduğunu bilmediği bir zamanda, 26 yaşında bir deneye kalkışır. 7 yıl boyunca kendisini nelerin mutlu ettiğini bir günlüğe kaydetmeye başlar. Burada amacı çevresindeki mutluluk verici durumlar için farkındalık geliştirmektir. Yıllar sonra bu notları dönüp okuduğunda kendisi gibi hayattaki yerini arayan herkese rehber olması için bu çalışmayı hazırlar. “İç dünyasını keşfetmekte epey yol kat etmiş birinin, öğrendiği şaşırtıcı şeyleri başkalarıyla paylaşma arzusunun ürünü” olan bu kitapta, kendinizden ve negatif tüm his ve düşüncelerinizden izler bulabilirsiniz. 1934 yılında yayınlanan bu kitap zamanın çok ötesine gelerek günümüz insanını kucaklıyor.

“…hayatımın bana ait olduğunu, ben onu kendi istediğim gibi yönetmezsem kimsenin benim yerime yönetemeyeceğini hiç dikkate almazdım.”

9. İnsanın Anlam Arayışı

Psikiyatrist Viktor E. Frankl tarafından yazılan kitap, yazar tarafından anonim bir şekilde basılmak istenmiş. Ancak kitap tüm dünyada 12 milyondan fazla satarak yayınlandığı 1946 yılından bu yana popülerliğini hiç kaybetmedi. Trajik bir yaşam öyküsüne sahip Frankl, İkinci Dünya Savaşı’nda Nazi Toplama Kampları’nda ölümün kıyısında bir köle hayatı yaşar. Bu süreçte eşi başta olmak üzere birçok sevdiğini kaybeden yazar, sonradan logoterapi adını vereceği bir yöntemi uygulayarak yaşama sarılması size birçok açıdan ilham verecek. İnsanın en zorlu koşullarda bile yaşama tutunabilme gücünü keşfederken “İnsanı insan yapan nedir?” sorusu üzerine kafa yoracaksınız.

“Dünyada hiçbir şeyi kalmayan bir insanın, kısa bir an için de olsa, sevdiği insana ilişkin düşüncelerle ne kadar mutlu olabileceğini anladım.”

İnsanın Anlam Arayışı hakkında detaylı inceleme için burayı tıklayabilirsiniz.

10.Milyarder ve Keşiş

İki farklı dünyaya sahip insan: Bir milyarder ve bir keşişin, yaşam üzerine düşüncelerinden yola çıkan kitap, mutluluk başta olmak üzere zihnimizi meşgul eden kavramları sorguluyor. Vibhor Kumar Singh tarafından yazılan kitap mutluluk kavramı etrafında hikâyeleştiriliyor. Mutluluğu felsefi bir ulaşılmaz gibi uzaklarda aramak, sürekli onu yakalamaya çalışmak yerine günlük hayatın ufak detaylarını fark etmeye ne dersiniz? Mutluluk belki de burnumuzun dibinde bizim tarafımızdan fark edilmeyi bekliyordur.

“Ya bir gün mutlulukla ilgili size öğretilen bazı şeylerin yanlış olduğunu öğrenirseniz?”

POPÜLER YAZILAR