Kitap Okuma Alışkanlığı Kazanmak İsteyenlere Tavsiyeler

Kitap okumanın entelektüel zekânızın gelişiminden kelime dağarcığınıza, insanlarla olan ilişkilerinizden kültürünüze kadar saymakla bitmeyecek birçok faydası bulunuyor. Kitap okuma alışkanlığı, kazanabileceğiniz en iyi alışkanlıklar arasında başı çekiyor. Peki nasıl? Bir hobiden de öte bir alışkanlık olan kitap okuma aşkı kimimiz için önlenemez bir dürtü olsa da kimimiz için bu alışkanlığı edinmek o kadar da kolay değil… Kitap okuma alışkanlığı nasıl kazanılır merak ediyor ve bunu devamlılık hâline getirmeyi amaçlıyorsanız sizin için hazırladığımız önerilerle ilk adımları atabilirsiniz.

1. Başlangıcı İlgi Çekici Kitaplara Verin

Konuları sizi sıkmayacak, ilginizi diri tutacak kitapları seçerek başlamak sürükleyicilik açısından iyi olabilir. Kitap okurken sıkılmak ne yazık ki yaygın bir durum. Zihinsel bir çaba gerektiren kitap okuma sürecinde zihniniz bu duruma alışana kadar ilginizi çekecek eğlenceli bir üsluba sahip kitapları listenize alabilirsiniz.

2. Sizi Teşvik Edecek Okuma Arkadaşları Belirleyin

Birlikte aynı kitapları okuyabileceğiniz bir arkadaş ya da okuma grubu sizi okumaya teşvik edebilir. Kitabı bitirme konusunda bir teşvik olmasının yanı sıra sonrasında kitap hakkında yapacağınız sohbetler hem ufkunuzu açabilir hem de bir sonraki kitaba bir an önce başlamak için heyecan duymanızı sağlayabilir.

3. Kalın Kitaplarla Başlamayın

Kalın kitaplar okurların gözünü korkutabilir. Hele ki okuma alışkanlığı kazanmaya çalışan biri için kalın kitaplar kâbusa dönüşebilir. Kitaba başlama ve kitabı bitirme süresi uzadıkça okuduğunuz kitaptan sıkılma oranınız da artar. Okuma eylemini hem sürükleyicilik hem de alışkanlık açısından olumlu etkileyecek ince kitaplar başlangıcınızı kolaylaştırır.

4. Kitap Okuma Alanı Oluşturun

Kitap okuma eylemi sürekli dikkat ister. Eğer bu alışkanlığı yeni kazanmaya çalışıyorsanız kitap okuma ortamınız sizin için daha da önemli. Dikkatinizi kitaba verebileceğiniz, sesten ve diğer etkenlerden etkilenmeyeceğiniz bir ortam bulmak ya da oluşturmak okuma alışkanlığınıza fayda sağlayacaktır. Eğer evinizde böyle bir ortam yaratamıyorsanız bir kütüphaneye üye olarak kitap okuma zamanınızı burada geçirebilirsiniz.

5. Kitap Listeniz Olsun

Okumak istediğiniz kitapların bir listesini oluşturmak planlı bir şekilde ilerlemenize yardımcı olur. Sizi okuma konusunda daha fazla teşvik edecek bir kitap listesiyle planlı bir şekilde hareket edebilirsiniz. Haftada ne kadar kitap okuyabileceğinizi, ayda kaç kitap bitirebileceğinizi belirleyebilirsiniz. Planlı olmak her alışkanlığı kazanmada olduğu gibi kitap okumanız konusunda da büyük bir fayda sağlayacak.

6. Okuduğunuz Kitapların Kaydını Tutun

Okuyup bitirdiğiniz kitapların isim, okumaya başlama ve bitirme tarihlerinin kaydını tutmak motivasyonunuzu olumlu yönde etkiler. Geriye dönüp baktığınızda daha fazlasını okumak için motive olur ve kitap okumayı eğlenceli bir rutin hâline getirebilirsiniz. Bir kitap kayıt defteri belirleyerek okuduğunuz kitapları listeleyin ve bir yılın sonunda başarınızla gurur duyun.

7. Bir Hedef Belirleyin

Hedef belirlemek motivasyonunuzu artıracak bir başka yöntem. Günlük, haftalık, aylık ve yıllık bir hedef belirleyerek bu hedeflerinize ulaşmaya çalışın. Her gün belli bir süre ve belli bir sayfa kadar kitap okuma hedefiniz olsun. Az bir sayıyla başlayıp bu sayıyı giderek artırabilirsiniz. Haftada, ayda ve yıl içerisinde kaç kitap bitireceğinizi not alarak bunu gerçekleştirmeye odaklanın. Kendinizle yarışmak başarmanıza yardımcı olacak.

8. Yanınızda Sürekli Kitap Taşıyın

Dışarı çıktığınızda çantanızda hep bir kitap bulundurun. Ne zaman boş bir vakit bulacağınızın garantisi yok. Bazen beklediğiniz otobüs gecikebilir, bazen randevunuz iptal olabilir ve bazen çok sıkılmış hissedebilirsiniz. Kitaplarınız her zaman yanınızda taşıyabileceğiniz arkadaşlarınızdır. Yanınızda hep bir kitap taşıyarak boşa geçecek zamanınızı engelleyebilir, kitabınızla olan bağın güçlenmesine fayda sağlayabilirsiniz.

9. Okuma Zamanını Keyifli Hâle Getirin

Okuma eylemini sıkıcı görmeyin. Okuma yapacağınız zamanı günün en güzel zaman diliminde ve en iyi hissettiğiniz zamanda yapmaya gayret gösterin. Modunuzun iyi olduğu bir vakitte okuma yapın, dinlendirici müzikler, sıcak içecekler ve mum eşliğinde okuma zamanınızı kaliteli bir vakte dönüştürün.

10. Kitapçılarda Zaman Geçirin

Belki bir sahaf, belki bir kütüphane, belki de sadece bir kitapçı… Kitaplarla haşır neşir olabileceğiniz, kitabın kokusunu içinize doya doya çekeceğiniz ve yeni keşifler yapabileceğiniz bu yerlere sık sık uğramaya çalışın. Kitaplarla olan bağınızı kuvvetlendirecek bu mekânlar, onların ruhuna dokunmak için en iyi yerlerdir. Yeni kitaplar keşfetmek listenizi her zaman güncellemenize de yardımcı olur.

POPÜLER YAZILAR