callm life

Sakin bir yaşam arayışında rehberiniz.

Abhyanga Masajı Rehberi

Doğu’nun kadim bilgeliği Ayurveda terapisinden yararlanarak beden ve zihin dengenizi bozan olumsuz etkenlerden uzaklaşmanız mümkün. Abhyanga masajı olarak bilinen Ayuverda terapisinin öne çıkan bu uygulamasını kendinize uygulayabilir ve düzenli uygulama sonrasında dengede bir var oluş durumuna geçebilirsiniz. Abhyanga masajıyla ruhunuzu hafifleterek, dış dünyanın negatif etkilerini bedeninizden uzaklaştırabilirsiniz. Yaşamımızı çevreleyen tüm can sıkıcı etkenlerin ruh, fizik ve zihin bedenlerimizde yarattığı tahribatı azaltacak Abhyanga masajını beden tipinize uygun uçucu yağlar eşliğinde rahatlıkla uygulayabilirsiniz. Eğer bu masajı ilk defa duyuyorsanız Abhyanga masajı nedir, nasıl uygulanır, uygulama esnasında nelere dikkat etmeniz gerekir sizin için anlattık.

Abhyanga Masajı Nedir?

Abhyanga masajı, ritmik hareketlerle ve uçucu yağlar yardımıyla tepe noktasından ayak parmaklarına kadar bütün vücuda uygulanabilen bir masaj türü. Bu masaj uygulamasında mevsime ve uygulanacak bedenin ihtiyaçlarına göre çeşitli uçucu yağlardan yararlanılır. Uygulamada kullanılan yağ kadar ritmik hareketler de önemlidir. Kadim Ayurveda Öğretisi’nde önemli bir yere sahip olan bu masaj türünün düzenli olarak uygulandığı insanların 100 yaşına kadar yaşayabileceği yönünde bir inanış mevcut.

Abhyanga Masajının Uygulaması

Uygulama kolaylığına sahip olan Abhyanga masajını profesyonellerden alabileceğiniz gibi kendiniz de uygulayabilirsiniz. Bazı noktalara dikkat ettikten sonra yüksek oranda faydasını görebileceğiniz bu kadim uygulamanın tekrar tekrar yapılması da önem taşıyor.

  • Masaja başlamadan önce seçtiğiniz yağın vücudunuzu ürpertmeyecek kadar ılık olmasına dikkat etmelisiniz. Soğuk yağ kullanmak masajınızdaki detoks etkisini azaltabilir. Yağın şişesini sıcak su içinde 15 dakika kadar bekletip ılıklaştığı zaman kullanarak arzuladığınız detoks etkisini elde edebilirsiniz.
  • Masajınıza baş kısmından başlayabilirsiniz. Önce baş bölgesine yağsız bir masaj yapabilirsiniz. Ardından elinize bir miktar yağ alarak başınıza ve saçlarınıza uygulayabilirsiniz. Baş bölgesine uygulayacağınız bu masaj ile kan dolaşımınıza destek olabilirsiniz.
  • Boyun bölgesine geçebilirsiniz. Ellerinizi boynunuza doğru hizalayıp parmaklarınızın arasını açın. Yağı nazik hareketlerle aşağı yukarı pozisyonda boynunuza ve ensenize yedirin.
  • Göğüs ve sırt bölgesine geçtiğinizde yavaş dokunuşlarla önce göğüs bölgenizi, ardından ulaşabildiğiniz kadar sırt bölgenizi yağlayın.
  • Karın bölgesine geldiğinizde dikkat etmeniz gereken önemli bir nokta var. Karın bölgesi vücuttaki enerjinin ve Solar Plexus çakrasının merkez noktasıdır. Bu bölgede saat yönünde hareketlerle masaj yaparak yağı yedirebilirsiniz.
  • Kollar ve bacaklara geldiğinizde eklem bölgelerine dairesel, geri kalan kısımlara aşağı yukarı olacak şekilde dikey hareketlerle masaj yapabilirsiniz.
  • Kalça ve basen bölgeniz için de dairesel ve yer yer dikey hareketler uygulayabilirsiniz.
  • Ayaklar bedeninizdeki en önemli merkezlerdendir. Tüm enerjiyi biriktiren bir bölge olarak ayaklara uyguladığınız doğru noktalar daha iyi rahatlamanıza destek olur. Tabanlarınıza dairesel ve ileri-geri hareketler uygulayabilirsiniz. Tek tek ayak parmaklarınızı da yağlayarak masaj yapabilirsiniz.
  • Masajı 4-5 dakika kadar uygulayabileceğiniz gibi ideal süre olarak 10 dakikada tamamlayabilirsiniz. Yağın vücudunuza iyice etki etmesi için uygulamadan sonra 10 dakika kadar bekleyip ardından ılık bir duşa girebilirsiniz. Bu duş ile daha iyi hissedecek ve gevşeyeceksiniz.
  • Masajı her gün uygulayabilirsiniz. Eğer yeterli zamanınız yoksa haftada birkaç kez tekrarlayabilirsiniz. Dilediğiniz etkiyi hissedebilmek için düzenli uygulamanın önemini hatırlatmakta fayda var.
  • Geceden itibaren vücutta biriken toksinleri daha iyi atabilmek adına geleneksel olarak sabahları ve duştan önce uygulanması tavsiye edilir.

Abhyanga Masajında Nelere Dikkat Etmeli?

Ayurveda terapisinde öne çıkan isimlerden biri olan Larissa Hall Carlson, Abhyanga masajının bazı püf noktalarına dikkat çekiyor. Yağ ile uygulanan ritmik bir masaj olan Abhyanga için yağ seçimi, vuruşların sayılması ve zihninizi adamanız üç önemli unsur.

Yağ seçiminde önemli olan kullanacağınız yağın organik ve soğuk sıkım yöntemiyle elde edilmiş bir yağ olması. Bir diğer unsur da yağ için uygun mevsimi seçmek. Genellikle sonbahar ve kış mevsimlerinde susam yağı, yaz aylarında ise Hindistan cevizi ya da ayçiçek yağını kullanabilirsiniz. Vücudunuzun yağa vereceği tepkiyi önceden anlamak açısından cildinizin küçük bir kısmında test etmeyi unutmayın.

Abhyanga, ritmik bir masaj olduğu için eklem yerlerinde dairesel, kemik bölgelerinde ufak vuruşların önemli olduğu vurgulanıyor. Bu vuruşları 3 ya da 5 gibi tekrarlar halinde sayarak ilerlemek de daha verimli bir masaj deneyimi için öneriliyor.

Her ne kadar bedeninizi rahatlatmak ve toksinlerden arınmak öncelikli görünse de bu masaja bütüncül bir bakış açısıyla yaklaşmalısınız. Bu, aynı zamanda zihninizi de gevşetecek bir masaj. Bu yüzden öncesinde farkındalık geliştirmeniz ve zihninizi rahatlatmaya odaklamanız olumsuzluklardan arınmanıza destek olur.

Son olarak, eğer vücudunuz bir bölgesinde yara, şişlik, beze varsa, fiziksel bir rahatsızlık yaşıyorsanız, hamileyseniz, regl dönemindeyseniz ya da kronik bir rahatsızlığınız varsa uygulama öncesinde mutlaka bir doktora danışmalısınız.

Abhyanga Masajının Faydaları

Kadim yıllardan beri şifasından yararlanılan Abhyanga masajı her geçen gün popülerleşiyor. Bu masajı bu kadar popüler yapan yalnızca fiziksel ve zihinsel bir rahatlama sağlaması değil. Abhyanga masajının beden ve zihin üzerinde birçok faydası bulunuyor. Çeşitli bilimsel araştırmalar da bu yararları doğruluyor. Fiziksel ve zihinsel sağlığın gelişmesi adına uygulamayı düzenli şekilde tekrarlamayı unutmayın.

  • Abhyanga masajı yaşlanmanın önüne geçerek ömrünüzün sağlıklı bir şekilde uzamasına destek olur.
  • Kan dolaşımınız hızlanırken kan basıncınız dengelenir.
  • Bağışıklık sisteminizi düzenler ve çeşitli sindirim sorunlarının önüne geçer.
  • Cilt sağlığınız üzerinde de olumlu etkileri bulunur. Zihinsel rahatlık cildinize yansıyan stres kaynaklı sorunları hafifletir.
  • Uyku kaliteniz artar. Uykunuz düzene girerken daha verimli bir uyku deneyimi yaşarsınız.
  • Kas ve eklem bölgelerindeki ağrıların azalmasına yardımcı olur.
  • Baş ağrısı ve migren şikâyetlerinin hafiflemesine destek olur.
  • Bedensel rahatlamaların yanı sıra zihniniz de rahatlar. Stres, anksiyete ve negatif düşünceler gibi zihninizi yoran birçok olumsuz duygudan arınmanıza fayda sağlar.
  • Rahatlayan ve toksinlerinden arınan zihniniz ile odaklanma kapasiteniz artar.
  • Gün boyu aktif hissedebilirsiniz.
  • Olası rahatsızlıkların ve sakatlıkların önüne geçer.

POPÜLER YAZILAR