5 Adımda Yaza Hazırlanın

Bahar aylarında vücudunuzu hayal ettiğiniz forma sokmak ve zihninizi yaz mevsimine hazırlamak önceliklerinizden biri olabilir. Uzun bir kış mevsiminin ardından vücudunuzu ve zihninizi yaza hazırlamanız için önünüzde az bir zaman var. Peki yaza nasıl hazırlanılır merak ediyor musunuz? Gelin, 5 kısa adımda zihnen ve bedenen daha zinde ve huzurlu bir yaz nasıl geçirilir birlikte keşfedelim.

Harekete geçin

Yaza hazırlanma programanıza mutlaka eklemeniz gereken ilk kural hareket etmek. Egzersiz, spor ya da yürüyüş… Hangisini dilerseniz kendiniz için bir hareket programı oluşturun. Isınan havalar sayesinde açık alan sporları ve yürüyüş aktiviteleri yapmak daha kolay. Böylece motivasyonunuzu da her zaman diri tutabilirsiniz.

Hayatınızın her döneminde spor yapmanın göz ardı edilemez bir önemi var. Bu yüzden hareketi hayatınızın tüm dönemlerine yaymak için yaz dönemini değerlendirebilirsiniz. Eğer amacınız formunuzu korumak ya da kilo vermekse programınızı buna göre düzenleyebilirsiniz.

Kahvaltıya önem verin

Sadece yaza hazırlık döneminde değil kahvaltı her zaman günün en önemli öğünlerinden. Güne kahvaltıyla başlamıyorsanız bu alışkanlığınızı kırın. Bu adımın ardından her sabah sağlıklı besinler eklediğiniz doyurucu bir kahvaltı yapabilirsiniz. Sağlıklı kahvaltı alışkanlığınız sayesinde yaza daha zinde girebilir, hem bedeninizi hem zihninizi yeni güne daha rahat hazırlayabilirsiniz.

Her gün aynı ya da benzer besinlerden oluşan kahvaltılar yerine öğününüzü çeşitlendirebilirsiniz. Yaz mevsimine özgü yeşilliklerden yararlanarak farklı omlet tarifleri deneyebilir, mevsimsel meyveleri eklediğiniz smoothie tarifleri ya da meyve tabakları hazırlayabilirsiniz. Kahvaltıyı keyifli bir hâle getirmek modunuzun da yükselmesini sağlar.

Sıvı alımınıza dikkat edin

Yaz aylarında artan sıcakların etkisiyle suyun önemi daha fazla öne çıkıyor. Özellikle suyun beden ve zihin işlevlerinde büyük bir rol oynadığı herkesçe biliniyor. Her zaman günde içtiğiniz su miktarına dikkat etmeniz gerekse de sıcak havalarda kaybedilen vücut sıvılarını su, soda, limonata gibi içeceklerden ve karpuz gibi sulu meyvelerden kazanabilirsiniz. Sürekli etrafınızda olacak bir su şişesi edinin. Böylece su içmeyi unutmayacaksınız.

Hedefiniz kilo vermek ise suya başka bir açıdan yaklaşmalısınız. Sabah uyandığınızda, öğünlerden önce ve aç hissettiğiniz anlarda su en büyük yardımcınız olacak. Su ve diğer sağlıklı sıvıları gün boyu almaya dikkat ederek yaz aylarına iyi bir hazırlık yapabilirsiniz.

Yeme alışkanlıklarınızı değiştirin

Yaz aylarında midenizi rahatsız edebilecek yağlı, baharatlı ve aşırı tuzlu gıdalardan uzak durabilirsiniz. Bunların yanı sıra aşırı tatlı, şerbetli, yoğun tatlılarla aranıza mesafe koyun. Bu yiyecekler sıcak havalarda bedeninizi ağırlaştırarak sağlıklı alışkanlıklarınıza engel olur. Yaz mevsiminin birbirinden leziz meyvelerini öğünlerinize ekleyebilir, hafif zeytinyağlı yemeklere ağırlık verebilirsiniz.

Hızlı yemek yeme alışkanlığına sahipseniz bu alışkanlığı da değiştirmeye çalışın. Yavaş yemek yemek kilo alımını da yavaşlatır. Midenize doyma hissini daha kolay veren yavaş yemek yeme, aynı zamanda zihninizin de yeme fikrini gerçekten deneyimlemesine yardımcı olur.

Uyku düzeninizi iyileştirin

Uyku düzeni mevsimlere göre değişiklik gösterebilir. Kışın, soğuk ve kısa günlerin etkisiyle yatağa gitme ve uykuda vakit geçirme süreleriniz değişkenlik gösterebilirken yaz döneminde sıcak havaların etkisiyle bölünmeler daha sık görülür. Bu mevsimde değişen günlük alışkanlıkların da etkisiyle uyku düzeninizi bozmanız kolaylaşır. Mevcut uyku düzeninize sadık kalmaya çalışabilir, ya da yaz dönemi rutininize uygun yeni bir uyku düzeni belirleyebilirsiniz.

Günlük ideal uyku süresinin ortalama 7 ile 8 saatler aralığında olduğunu hatırlayarak yatağa gitme ve uyanma vakitlerinizi düzenleyin. Yaz aylarında tatillerde rahatlıkla bozulabilecek uyku rutinini koruma konusunda istikrarlı olun.

POPÜLER YAZILAR