callm life

Sakin bir yaşam arayışında rehberiniz.

Çakralar Hakkında Her Şey

Çakra, sıklıkla karşımıza çıkan ancak tam olarak karşılığını bilemediğimiz bir terim. “Çakram açıldı, çakram kapandı,” gibi günlük diyaloglarda da yerini bulan bu kelimenin tam olarak ne ifade ettiğini merak ettiniz mi? Çakra nedir, nasıl açılır, çakralar neden kapanır ve daha fazlası… Çakralar hakkında bilmeniz gereken her şeyi sizin için bu rehberde hazırladık.

Çakra Nedir?

Sanskritçe bir sözcük olan çakra, tekerlek veya dönüş anlamına gelir. Çakraları tıpkı bir tekerlek gibi vücudumuzda hareket halinde bulunan enerji alanları olarak düşünebilirsiniz. Bedeninizde tepe noktanızdan başlayarak omurganızın altına kadar süren 7 adet temel çakra bulunur.

Hint inanışları başta olmak üzere Doğu kaynaklı birçok felsefede karşımıza çıkan çakra, ilk defa eski Hint metinleri olan Veda’larda görülür. Çakralar, vücudumuzdaki enerji merkezlerine karşılık geldiğine inanılan alanlara denir. Bugün yoga ve meditasyon pratiklerinde sıkça duyduğumuz terimin fizik bedenimizde denge hâlinde olması idealdir. Bu enerjilerin oluşturduğu kalkana aura denirken, enerji alanlarımızın dengeli ve açık bir durumda olması zihinsel ve fiziksel olarak daha sağlıklı olma durumudur.

Çakra Alanlarının Kapanması Ne Demek?

Meşhur çakram kapalı ya da çakram tıkalı sözlerine gelecek olursak… Çakralar enerji alanlarına karşılık gelir ve hareket halindeki bu alanları çalıştırmak adına pratikler gerçekleştirilmediği durumlarda çakra enerji akışında tıkanmalar bir başka deyişle blokajlar görülür. Aynı zamanda günlük yaşamın yorucu temposu, stres ve gerginlik gibi tüm negatif etkenler fizik, zihin ve ruh bedenimizde birikir ve blokajlara yol açar. Çakraların blokaj olduğu durumlarda da çakra bölgesinin temsil ettiği alanda fiziksel ve ruhsal rahatsızlıklar yaşanabilir.

Çakraların tıkanık olması yani az çalışması görülebildiği gibi fazla çalışma durumu da yaşanabilir. Bu nedenle ideal olan çakraların denge hâlinde olmasıdır. Çakraların denge durumuna ulaşması için yoga, meditasyon ve nefes tekniklerinden destek alınabilir. Reiki, mudra ve çakra taşından da yararlanarak dengeli bir duruma geçebilirsiniz.

7 Temel Çakra ve Özellikleri

Çakraların tüm bedenimizde bulunduğunu savunan görüşler olsa da temel inanış başüstü bölgesinden başlayıp omurga boyunca sıralanması yönündedir. Hint inanışında başımızın üstünde pozitif bir akım bulunur. Omurganın sonunda ve kuyruksokumunda ise negatif bir akım vardır. Bu iki bölge arasında dolaşan enerjinin adı “yaşam”dır. Hint felsefesinde yogilerin amacı negatif akımı uyandırıp pozitif akımla bir araya getirmektir. Bir yogi bu süreci ancak nefes egzersizleri, asana adı verilen yoga duruşları ve meditasyonlarla gerçekleştirir. Bu 7 temel çakra şunlardır:

  • Kök Çakra (Muladhara)
  • Sakral Çakra (Svadisthana)
  • Solar Plexus (Karın Çakrası)
  • Kalp Çakrası (Anahata)
  • Boğaz Çakrası (Vishuddha)
  • Üçüncü Göz Çakrası (Ajna)
  • Taç Çakra (Sahasrara)

Kök Çakra (Muladhara)

Omurganın tabanında yer alır. Bacaklar, makat ve bağırsak bölgesinde konumlanır ve diğer çakraların destek sistemini oluşturur. Dünyaya topraklanmamıza yardımcı olan Muladhara; cinsel organları, kan-kemik sistemini ve hücreleri etkiler. Ayak, bacak, kemik ve diş sorunlarının bu çakra alanıyla ilişkisi olduğunu düşünülür. Bu çakrayı dengelemek için toprak elementinden ve kırmızı renginden yararlanılabilir. Dengelendiğinde kendinizi güvende ve huzurlu hissedebilirsiniz.

Sakral Çakra (Svadisthana)

Karın bölgesinin alt kısmında bulunur. Üreme organlarıyla, böbrek, ince bağırsak, dalak ve karaciğerle bağlantılıdır. Cinsel döngüyle ilgili olan Sakral Çakra, arzuları ve duyguları yönetir. Blokaj hâlinde olması etkilediği bölgelerde sorunlara yol açabilir. Dengelemek için turuncu ve kahverenginden destek alabilir, çeşitli pratikler yapabilirsiniz. Sakral Çakra’nın dengeli olduğu durumlarda kendinizi yaşamın doğal akışına teslim etmiş bulursunuz.

Solar Plexus (Karın Çakrası)

Karın boşluğu bölgesinde yer alır. Bu bölgede yer alan mide, bağırsak gibi sindirim sistemi organlarına etki eder. Sindirim ve metabolizmaya yardımcı olan Solar Plexus, empatik psişik duyguları da etkiler. Dengesiz olması durumunda sindirim rahatsızlıkları, mide bulantısı ve güvensizlik, öfke gibi duygular görülür. Dengeli olduğu zamanlarda yaşamınızda ne istediğinizi bilir, amaçlarınızı rahatlıkla belirleyebilirsiniz. Dengelemek için sarı rengi hayatınıza dahil edebilir, Navasana duruşundan yararlanabilirsiniz.

Kalp Çakrası (Anahata)

Göğüs kafesinde yer alan Kalp Çakrası için ruhumuzu temsil eden denge bölgesinde bulunduğu söylenir. Sevgi alma ve sevgi verme durumumuzla ilgili olan bölge, duyguları yönetir. Kalp Çakrası’nın dengede olması yaşamla uyum içinde olmamız açısından önemlidir. Dengesiz çalışan bir Kalp Çakrası, sevgi alma ve verme konusunda çekingen biri olur. Denge hâlinde çalıştığında ise şefkat ve sempati duygularında artış görülür. Dengelenmesi için yeşil ve pembe renklerinden yararlanılabilir.

Boğaz Çakrası (Vishuddha)

Boğaz bölgesinde konumlanan bu çakra; boyun, boğaz, kulaklar, solunum organları, çene gibi bölgeleri etkiler. İletişim becerimizi yöneten Boğaz Çakrası’nın dengeli olması durumunda kendini rahat ifade edebilen, açık ve dürüst insanlar haline gelebiliriz. Çakranın dengesizliği durumunda duygularını ifade etmekte güçlük çeken biri durumu görülebilir. Dengelemek için mavi renkten yararlanabilir ve deniz kenarı gibi huzurlu alanlarda sıklıkla vakit geçirebilirsiniz.

Üçüncü Göz Çakrası (Ajna)

Alın çakrası olarak da bilinen Ajna, iki gözün ortasında alın bölgesine yakın bir noktada konumlanır.  Yüz bölgesi ve beyin sistemini doğrudan etkileyen Ajna, sezgisel güçler için önemli bir kaynaktır. Dengeli çalışması durumunda sezgilerde gelişme, muhakeme yeteneği ve evrenle uyumlanma konusunda gelişme yaşanır. Dengeli bir Ajna, fizik ve ruhsal beden arasında da uyuma yol açar. Psişik güçlerle bağlantılı olan bu çakranın dengesiz çalışması durumunda görmede güçlük ve hafıza sorunları yaşanabilir. Dengelemek için birçok yönteme başvurabileceğiniz gibi indigo mavisinden, lapis lazuli veya sodalit taşından ve balasana yoga pozundan yararlanabilirsiniz.

Taç Çakra (Sahasrara)

Baş bölgesinin üstünde bulunan tepe çakramız, beyin ve epifiz bezini doğrudan etkiler. En üst noktada yer alması nedeniyle ruhani olanla bağlantıyı kuran ve maneviyatı yöneten bir çakradır. Huzur, mutluluk ve arzuladığınız yaşamı kurma noktasında destekçidir. Dengesiz çalışma durumunda baş bölgesinde ağrıya, yoğun stres ve negatif düşüncelere maruz kalabilirsiniz. Fazla çalışması hâlinde dış dünyayla bağlantı zayıflar ve tamamen içe dönülür. Diğer çakralarla olan doğrudan ilişkisi nedeniyle onların tıkanması durumunda Taç Çakra da tıkanabilir. Dengelemek adına beyaz renginden faydalanabilir; ametist, Necef, kristal kuvars gibi taşlardan destek alarak meditasyon pratikleri gerçekleştirebilirsiniz.

POPÜLER YAZILAR