callm life

Sakin bir yaşam arayışında rehberiniz.

Erteleme Alışkanlığından Kurtulmanın Yolları

Yapılacaklar listesi önünüzde kabarırken bu zorunlu görevleri sürekli ertelediğiniz oldu mu? İş yerinde yapılacaklar, evde bitmesi gereken işler, sosyal hayatta tamamlanması gerekenler derken bazen erteledikçe erteleriz. Bunun vicdanı rahatsız etmesinin yanı sıra kaçınılmaz oluşu da huzurumuzu kaçırabilir. Ertelemek, yaygın karşılaşılan bir sorun. Kimi insanlar bu durumu daha sık ve yoğun yaşarken kimileri nispeten az da olsa dönem dönem bu sorunla mücadele edebiliyor. “Erteleme sorunundan nasıl kurtulurum?” sorusunu kendinize soruyorsanız doğru yerdesiniz. İyi haber, bu alışkanlığı yenmek mümkün! Erteleme alışkanlığından kurtulmanın yollarını ve daha üretken olduğunuzu hissettiğiniz bir yaşam için yapabileceklerinizi derledik.

Neden Erteleriz?

Erteleme, çoğu insanın karşılaştığı yaygın bir davranış. İşlerin çokluğu ve gözümüzde büyümesi, o an için konforlu hissetmemiz görevlerimizi başka bir zamana ertelemeye neden olabilir. Erteleme davranışının altında yatan birçok neden bulunabilir.

Yaygın nedenlerden biri olarak kaygıdan bahsedebiliriz. İnsanlar genellikle büyük ve karmaşık görevlerle karşılaştıklarında bu görevleri başaramama endişesi duyabilirler. Bir başka neden ise yaşadığımız anın zevklerinden yararlanma arzusu. Hepimiz insanız ve bazen tamamlanması gereken görevleri evde ya da iş yerinde bırakıp o günümüzü dışarıda sevdiklerimizle keyifli vakit geçirmeye ayırmışızdır. Kendimize “Yarın hallederim,” dediğimiz mutlaka olmuştur.

Bir başka neden ise motivasyon duygumuzun eksikliği. Bir şeyleri yapmamızda itici bir güç oluşturan motivasyon, dikkatimizin dağınık olduğu dönemlerde yapmamız gerekenleri daha sonraya ertelememize neden olabilir. Mükemmeliyetçilik de erteleme alışkanlığının sebepleri arasında görülebiliyor. Bir işi kusursuz yapamayacağına inanan mükemmeliyetçi karakterdeki insanlar yapmayı planladıkları işleri sürekli ertelerler. Çünkü bilinçaltında onu mükemmel şekilde yapamıyorsa hiç yapmaması gerektiğine dair bir inanç yatabilir.

Erteleme alışkanlığı insan olmanın doğal sonuçlarından görülebilir, ancak eğer bu sıklıkla yaşanıyorsa o noktada bir uzmandan destek almak yararlı olabilir.

Erteleme Alışkanlığıyla Nasıl Başa Çıkılır?

Erteleme alışkanlığıyla başa çıkmak ve daha üretken hissedeceğiniz bir yaşama kavuşabilmek için bazı ipuçlarından yararlanabilirsiniz. “Erteleme alışkanlığıyla nasıl başa çıkabilirim?” sorunuza yanıt olacak birkaç yöntemi sizin için derledik.

Öncelik Sırası Belirleyin

Yapılacak işlerinizin bir listesini çıkarmak ve öncelik sırasına göre gruplandırmak ilk aşamada yardımcınız olabilir. Bu, aynı zamanda genel açıdan yapmanız gerekenlere bir bakış sunar. İşlerinizin yoğunluğu başta gözünüzü korkutarak işe koyulmanızı güçleştirebilir. Bir öncelik sırası ve planlama belirleyerek büyük bir adım atabilirsiniz.

Kendinize Bir Rutin Oluşturun

Günlük işleriniz için bir rutin oluşturmak motivasyonunuzu artırırken erteleme alışkanlığınızla da başa çıkmanıza destek olabilir. Günlük rutinler belirleyerek yapılacaklarınızı bir görev haline getirebilirsiniz. Ancak bunu sıkıcı bir görev düşüncesinden ziyade zevk aldığınız ve alışkanlığınız olan bir eylem olarak görmeye başlarsınız.

Görevlerinizi Bölün

Görevlerinizi belli parçalara ayırmak gözünüzün korkmasına engel olur. Görevlerinizi planladıktan sonra onları belli saatlere ve günlere bölebilir, planınızı bu şekilde oluşturabilirsiniz. Küçük parçalara ayırdığınız görevlerinizi daha hızlı ve rahat bitirebilirsiniz, yapmanız gerekenlerin azaldığını görmek motivasyonunuzu artırırken erteleme alışkanlığınızın da azalmasına destek olur.

Kolay İşlerden Başlayın

Öncelik sıranızı kolay işleri öne alarak belirleyebilirsiniz. Nispeten kolay ve daha kısa sürede tamamlanabilecek işleri önce yapmak ertelemenize engel olabilir. Kolay işleri kısa sürede bitirerek yapılacak işlerinizi azaltabilirsiniz. Böylece devamında bitirilecek işler için daha fazla enerji ve zaman kazanabilirsiniz.

Dikkat Dağıtıcı Unsurları Uzaklaştırın

Ertelememize en çok neden olan unsurların başında dikkat dağıtıcılar gelir. Telefonumuz, sosyal medya uygulamaları, bilgisayar oyunları derken kendimizi yapmamız gerekenleri sürekli ertelerken bulabiliriz. Odaklanmamız önündeki en büyük düşmanlardan olan bu unsurları bir süreliğine çalışma ortamınızdan uzaklaştırmak ya da ortamınızı buna uygun şekilde ayarlamak önemli bir adım olabilir. Yapılacaklar listenize başlamadan önce ortamınızın zihninizi odaklamaya uygun olduğuna dikkat edin.

Kendinizi Ödüllendirin

Görevlerinizi tamamladığınızda kendinizi ödüllendirin. Bölümlere ayırdığınız her işinizi bitirdikten sonra kısa aralıklarla kendinizi ödüllendirmek daha fazla çalışmak için isteğinizi artırır. Böylece motivasyonunuzu da kontrol altına almanız kolaylaşır. Kendinizi ödüllendirmek mutluluk hormonunuzun artmasını sağlar ve zihniniz daha fazlasını yapmak için hazır hale gelir.

Amacınızı Belirleyin

Bazen bir amaç belirlemek işleri bitirme konusunda daha fazla yardımcı olur. Bir amaca ulaşmak için çalıştığınızı bilmek zihninizi rahatlatır. Hedeflerinizi tamamlamak adına çalıştığınızı bildiğinizde motivasyonunuzun da arttığını göreceksiniz. Yepyeni bir yetenek mi kazanmak istiyorsunuz? Daha iyi bir yaşam standardına mı kavuşmak istiyorsunuz? Yoksa işinizde terfi etmeyi mi hedefliyorsunuz? Amacınız üzerine düşünün ve bunu belirleyin. Yapacaklarınızı tamamlarken amacınızı hatırlayarak erteleme alışkanlığınızın önüne geçmeniz kolaylaşır.

Sosyal Çevrenizi Değiştirin

Sosyal çevrenizde sizin gibi düşünen ve erteleme alışkanlığını yenmiş başarılı kişileri toplamak bu özelliği aşmanızda yardımcı olabilir. Sizin gibi düşünen, sizin geçtiğiniz yollardan geçmiş kişileri görmek ve onlarla konuşmak kendinize dışarıdan bakabilmenize yardımcı olur. Çevrenizde hedeflerinize kayıtsız insanlar olduğunda kişisel gelişiminiz zedelenebilir ya da yalnızlık hissedebilirsiniz. Sizinle aynı deneyimleri yaşamış kişilerle iletişim kurabileceğiniz yollar arayabilirsiniz.

Meditasyon Tekniklerinden Yararlanın

Meditasyon ve nefes teknikleri zihninizi odaklamanıza ve stres kaynaklarından uzaklaşmanıza yardımcı olur. Belirli aralıklarla meditasyon pratikleri yaparak erteleme alışkanlığınızı önemli ölçüde azaltabilir, zihninizin daha berrak ve daha motive olmasını sağlayabilirsiniz. Erteleme alışkanlığına neden olan etkenlerden biri olan kaygı durumunuzu kontrol altına almanıza fayda sağlayan meditasyon ve nefes tekniklerini günlük rutininize ekleyebilirsiniz.

POPÜLER YAZILAR