callm life

Sakin bir yaşam arayışında rehberiniz.

“Aile” Temalı Psikoloji Kitapları

İçinde doğup büyüdüğümüz, sevgiyle, bağlılıkla, sorumlulukla ve zaman zaman da zorluklarla dolu bir ilişki ağı aile…  Hayatımızın birçok yönünü etkileyen ailemiz, yaşamımızı biçimlendirirken kim olacağımızı da belirler. Aile içi ilişkiler, kişisel gelişimimizden psikolojik sağlığımıza kadar birçok alanda büyük bir rol oynar. İyi bir ailede doğma şansına çoğumuz sahip olamıyoruz. Ancak bu, ne hayatımızı ne de kişiliğimizi olumsuz yönde etkilemek zorunda değil. Aile temasını odağına alan danışmanlık kitaplarını kişisel gelişiminizin bir parçası gibi değerlendirebilirsiniz. Aile temalı psikoloji kitapları ailenizi ve kendinizi affetmeye, öfkenizi dindirmeye ve olumsuz duygulardan arınmaya yardımcı olabilir. Bu yazıda, aile temalı psikoloji kitaplarına dair önerilere odaklanarak, aile ilişkilerini anlamak ve iyileştirmek için kaynaklar sunacağız. Hazırsanız başlayalım.

Olgunlaşmamış Ebeveynlerin Yetişkin Çocukları, Lindsay C. Gibson

Lindsay C. Gibson tarafından yazılan kitap, olgun olmayan ebeveynlere sahip bireylere kılavuz oluyor. Kitapta, duygusal ihtiyaçların karşılanmadığı bir çocukluk yaşayan ve yeterli olgunlukta olmayan ebeveynlerine karşı yetişkin olmak zorunda kalan çocukların yetişkin yaşamlarında tüm bunlarla nasıl barışabileceğinden yola çıkılıyor. Gibson’ın akıcı ve empatik dili sayesinde daha anlaşılır hale gelen çalışma, bilimsel bir öneri kitabı olarak da öne çıkıyor.

Çocuklukta İhmalin İzi: Boşluk Hissi, Jonice Webb

Jonice Webb tarafından yazılan bu psikoloji kitabı, ailesinden ihmal edilmiş bir çocukluk miras alan tüm yetişkinlere hitap ediyor. Çocukluk döneminde yaşanan duygusal ihmalin yetişkinlikte nasıl etkiler yarattığını ve bu ihmalin yarattığı duygusal boşluk hissini inceleyen çalışma, duygusal ihmalin farkında olmayı açıklarken, bu ihmalin yetişkinlikte yol açabileceği sorunları da irdeliyor. Çocuklukta İhmalin İzi: Boşluk Hissi, duygusal ihmale uğrayan ve bununla başa çıkmak isteyen kişilere rehberlik ediyor.

Zor Kişiliklerle Yaşamak, Christophe Andre – François Lelord

Günlük yaşamda birçok zorlu karaktere sahip insanla zaman geçirmek durumunda kalırız. Bunlardan biri ailemizin bir üyesi de olabilir yakın dostlarımızdan ya da iş arkadaşlarımızdan biri de… Çalışma, çeşitli kişilik özelliklerine sahip insanlarla nasıl daha iyi iletişim kurulabileceğini ve bu kişilerle nasıl anlayışlı bir şekilde ilişki kurulabileceğini ele alıyor. Zor kişiliklerle karşılaşan herkes için daha iyi iletişim ve ilişki becerilerini geliştirmelerine yardımcı olabilecek bir kaynak olarak hazırlanan kitap, hayatımızdaki zorlu kişilerle uğraşabilmenin yanı sıra kendimizi de daha iyi tanımamıza olanak sunan bir ayna vazifesi görüyor.

Seninle Başlamadı, Mark Wolynn

Kalıtsal aile travması kavramından yola çıkan Seninle Başlamadı Kalıtsal Aile Travmalarının Kim Olduğumuza Etkileri ve Sorunların Üstesinden Gelmenin Yolları, ailemizin geçmiş kuşaklarının yaşadığı travmatik olayların bizim yaşantımızdaki etkilerini ele alıyor. Yazar, ailelerimizden gelen duygusal durumun fiziksel ve duygusal sağlığımız üzerindeki etkilerini ele alıyor. Ayrıca, soy ağacımızdaki geçmiş travmaların nasıl tekrar edebileceğini ve bu döngünün nasıl kırılabileceğini de inceleyen yazar, okuyuculara bu duygusal mirası anlama, kabul etme ve değiştirme konularında öneriler sunuyor. Ailenizden gelen döngüyü kırarak daha mutlu bir yaşama kavuşmanıza yardımcı olan eser, alanında öncü çalışmalardan biri olarak öne çıkıyor.

Zor Bir Ailede Büyümek, Susan Forward – Craig Buck

Zorlu ve toksik bir ailede büyüyen çocukların sağlıklı bir yaşam sürmelerine yardımcı olmayı amaçlayan Zor Bir Ailede Büyümek, çocuklukta yaşanan travmatik olayların üstünden gelmek isteyenlere rehberlik ediyor. Kitap, aile üyeleri tarafından psikolojik ya da fiziksel ihmale ve istismara uğramış bireylerin hayatlarını yeniden inşa edebilmelerine yardımcı oluyor. Dünyaca ünlü terapist Susan Forward ve Craig Buck’ın birlikte hazırladığı Zor Bir Ailede Büyümek; anne babalarının geçmişte yaşattıkları olumsuzlukların etkisinden kurtulamamış yetişkinlerin çocukluk travmalarından sıyrılmasına destek oluyor.

Kardeşler: Hayatımızın En Uzun İlişkisi, Susann Sitzler

Hayat boyu en yakınlarımızdan biri olan kardeşlerimizle olan ilişkimiz, anne ve babalarımızla olan ilişkimizden çok daha farklı bir konumda yer alıyor. Susann Sitzler’in kaleme aldığı kitapta, kardeşlik bağları derinlemesine inceleniyor. Kardeşler arasında kimi zaman tüm ömür süren çatışma ve rekabet durumuna da odaklanan kitapta, kardeşlerin birbirlerinin hayatlarında yarattıkları etkileri de görebiliyoruz. Çalışma, kardeşlik ilişkilerinin çocukluktan yetişkinliğe kadar geçirdiği evreleri ve benliğimizin oluşmasındaki kaçınılmaz etkilerini de ele alıyor. Bu ömür boyu süren ailevi bağı anlamak istiyor ve sorunlarınızı çözmek için kılavuz arıyorsanız bu kitabı listenize ekleyebilirsiniz.

POPÜLER YAZILAR