Sanatseverlere İlham Olacak Filmler

İnsanlığın var oluşundan bugüne evrilerek devamlılığını sürdürmüş olan sanat, insan ruhunu yücelten ve doyuran bir dışa vurum yolu sunar. Yaratıcılıkları sayesinde birçok eser üreten sanatçılar, tarih boyunca birçok alanda birçok insana ilham kaynağı oldular. Sanatseverler, bu sanatçıların hayatlarından esinlenilen sanat filmlerini izlerken yaşamlarında ihtiyaç duydukları ilhama da kavuşabilirler. Sanatın ilham veren yönlerini, insanlığımıza ışık tutan ve ufkumuzu genişleten sanat filmlerini birlikte keşfedelim. İşte sanatseverlere ilham olacak 10 başarılı film…

10. Factory Girl (2006) – IMDb: 6.4

George Hickenlooper tarafından yönetilen bu film, pop art sanat akımının öncüsü Andy Warhol ile olan ilişkisiyle tanınan Edie Sedgwick’in hayatına odaklanıyor. Genç, güzel ve zengin bir parti kızı olan Edie, Radcliffe’ten ayrılarak New York’a doğru yol alır. Burada genç sanatçı Andy Warhol ile tanışır ve hayalini kurduğu aktrislik kariyerine ulaşma yolunda onun yardımını alır. Döneminin sanat ortamına da ışık tutan bu sanat odaklı filmin başrolünde Sienna Miller var.

9. El Greco (2007) – IMDb: 6.5

2007 yapımı bu filmde, dünya çapında El Greco olarak bilinen, 16. yüzyılda yaşamış ünlü Yunan ressam Domenicos Theotokopoulos’un hayatı anlatılıyor. İspanya’nın Toledo şehrinde etkileyici eserler vermiş olan sanatçının yaşamının farklı dönemlerine ve sanatının nasıl ortaya çıktığına odaklanılan filmin başrolünde Nick Clark Windo yer alıyor. Filmin yönetmen ve senarist koltuğunda ise  Yannis Smaragdis bulunuyor.

8. Goya’s Ghosts (2006) – IMDb: 6.9

İspanya’nın en ünlü ressamlarından Francisco Goya’nın hayatını konu edinen yapım, 18. yüzyıl sonlarıyla 19. yüzyıl başlarına odaklanıyor. Filmde, İspanya’da ünlü bir ressam olan sanatçının eserlerinin toplumsal eleştirisine ve etkisine yer veriliyor. Javier Bardem ve Natalie Portman gibi ödüllü oyuncuların yer aldığı filmin yönetmenliğini Miloš Forman üstleniyor.

7. Big Eyes (2014) – IMDb: 7.0

Sanat filmlerinin usta ismi Tim Burton’ın önemli yapımlarından olan Big Eyes, ABD’li ressam Margaret Keane’in yaşamını anlatıyor. Margaret, 1950’lerin Amerika’sında, büyük gözlü çocukları tasvir eden çarpıcı resimleriyle ünlü bir sanatçı haline gelir ancak eserlerine imzasını atan eşi Walter ile zorlu bir adalet mücadelesine girecektir. Başarılı filmin başrollerini Amy Adams ve Christoph Waltz paylaşıyor.

6. Pollock (2000) – IMDb: 7.0

ABD’li soyut dışavurumcu Jackson Pollock’un sanat dolu yaşamını anlatan bu filmde Ed Harris hem yönetmen koltuğunda hem başrolde yer alıyor. Sanatçının sanat kariyerinin yanı sıra özel yaşamındaki karmaşaları da gözler önüne seren yapım gerçekçi ve çarpıcı atmosferiyle izleyicileri etkilemeyi başarıyor. Pollock’u daha yakından tanımak için bu filme bir şans verebilirsiniz.

5. Frida (2002) – IMDb: 7.3

Meksikalı ressam Frida Kahlo’nun hayat hikayesini ele alan film, onun zorluklarla dolu yaşamını gözler önüne seriyor. Salma Hayek’in başrolde olduğu filmde, sanatçının yaşamı detaylı bir biçimde ele alınıyor. Frida filmi ile sanatçının eserlerini ve ardında yatan hikayeleri anlamak daha da kolaylaşırken, sanatçının insani yönünü daha iyi tanıma şansı yakalanıyor.

4. The Last Family (2016) – IMDb: 7.4

Polonyalı ressam Zdzislaw Beksinski ile müzik eleştirmeni ve çevirmen oğlu Tomasz Beksinski arasındaki ilişkinin, sanat dolu yaşamlarının ve trajik hikayelerinin ele alındığı filmin başrollerini Andrzej Seweryn ve Dawid Ogrodnik paylaşıyor. Polonya’nın kültürel atmosferinin de işlendiği film, aile ilişkilerinin karmaşıklığını da gözler önüne seriyor.

3. Little Ashes (2008) – IMDb: 7.5

Salvador Dali’nin yönetmen Louis Bunuel ve şair Federico Garcia Lorca ile ilişkisini ele alan bu filmde Robert Pattinson, ressam Salvador Dali’yi canlandırıyor. Film, sanatçının gençlik dönemlerini, dostluklarını ve yükselişini ele alırken 1920’ler İspanyası’nın sanat ortamını da anlamamıza yardımcı oluyor. İspanya’nın kültürel ve politik ortamındaki değişimlere de yer veren filmi yönetmen koltuğunda Paul Morrison oturuyor.

2. Midnight in Paris (2011) – IMDb: 7.7

Woody Allen’ın 2011 yapımı filmi, izleyicileri 1920’lerin Parisi’nde keyifli bir yolculuğa çıkarıyor. Filmde, Pablo Picasso’dan Henri Matisse’e, Salvador Dali’den Fitzgerald çiftine kadar birçok ünlü sanatçıyı görüyoruz. Keyifli ve sanatla dopdolu bu filmi izlerken Paris’in sanat dolu sokaklarında keyifli bir yolculuğa çıkacaksınız. Filmin zengin oyuncu kadrosunda Owen Wilson, Rachel McAdams, Marion Cotillard gibi isimler başı çekiyor.

1. Loving Vincent (2017) – IMDb: 7.8

Dünyada ilk kez kullanılan yağlı boya teknikleriyle tamamlanan bu film, Vincent van Gogh’un hayatını konu alıyor. 125 ressamın 65 bin tabloyu yağlı boya ile çizdiği yapım, 2018’de ‘En İyi Animasyon Filmi’ dalında Oscar, Altın Küre ve BAFTA ödüllerine aday gösterildi. Van Gogh’un eserlerinden ilham alınarak sanatçının yaşamına odaklanılan film, renkli çizimlerin içerisinde sanatçının yaşamındaki zorlukları ele alıyor.

 

,

POPÜLER YAZILAR