Sürdürülebilirlik ve Ekoloji Konulu 10 Belgesel

Doğaya verdiğimiz tahribatın her geçen gün arttığı bir zamandan geçiyoruz. Daha iyi ve yaşanabilir bir dünyayı inşa etmek için yapmamız gerekenler var. Ve gereken sorumluluğu almadan bunu mümkün kılamayız. Yaşamın pek çok alanında sürdürülebilir seçeneklere geçerek gezegeni kurtarmak biz insanların elinde. Gezegenimizin ne durumda olduğunu gözler önüne seren sürdürülebilirlik ve çevre konulu belgeseller sayesinde yapmamız gerekenler konusunda daha bilinçli olabiliriz. Verdiğimiz tahribatı daha iyi bildiğimizde üzerimize düşen sorumluluğu da yerine getirebiliriz. Sizler için hazırladığımız listeye göz atarak dünyamız için ilk adımı atabilir, gelecek kuşaklara daha yaşanabilir bir gezegen bırakabilirsiniz.

Wasted! The True Story of Food Waste (2017) – IMDb: 7.5

Sürdürülebilir gıda konusunda listenize mutlaka almanız gereken belgesel, ünlü şef Anthony Bourdain tarafından hazırlandı. Dünyadaki gıda israfı konusunda ufuk açıcı ve öte yandan can sıkıcı bilgileri öğrenebileceğiniz belgeselde, her yıl 1.3 milyar ton gıdanın çöpe gitmesini önleyebilecek önerileri bulabilirsiniz.  2017 yapımı belgeseli izledikten sonra çöpe giden gıdalar konusunda hassasiyetiniz artacak.

How to Change the World (2015) – IMDb: 7.5

1971 yılında nükleer testleri protesto etmek amacıyla yola çıkan bir grup aktivistin hikâyesi… Zaman içerisinde dünyanın en bilinen çevre gruplarından biri olacak Greenpeace’i kuracak bu insanların neye karşı geldiklerini daha iyi anlayacaksınız. Belgesel, Greenpeace’in kuruluşuna giderek iklim krizi ve ekoloji konusunda zihinlerde oluşan ilk düşüncelere de ışık tutuyor. Çevre konusunda bilincinizi artıracak yapım, yapabileceklerinizi keşfetmenize de destek olacak.

More Than Honey (2012)– IMDb: 7.5

İnsanlar olarak varlığımızı sürdürmemiz arıların varlığını sürdürmesine bağlı… Bu gerçeği kavramak ve arıların gezegen üzerindeki muhteşem etkisini öğrenebilmek adına bir ders niteliğinde hazırlanan belgesel, dünyanın çeşitli bölgelerindeki arı kolonilerine odaklanıyor. Belgesel, arıların büyülü dünyasına dalarak doğanın döngüsüne hayran bırakırken, insanlığın bu doğal döngüye verdiği zararları da gözler önüne seriyor.

The True Cost (2015) – IMDb: 7.7

Sürdürülebilir moda kavramını odağına alan belgesel, giydiğimiz giysilerin arkasında yatan gerçekleri açığa çıkarıyor. Yapım, bilinçsizce yapılan her tekstil alışverişinin doğa üzerindeki olumsuz etkisini gösteriyor. Satın alınan ürünleri ile bu sektörde çalışan işçiler için ödenen bedeller arasındaki uçurumu da keşfederek, sadece çevre konusunda değil insan haklarında da daha duyarlı hâle geleceksiniz. Moda kavramının arkasında yatan daha önce hiç duymadığınız bilgileri öğrendikten sonra tüketim alışkanlıklarınızı yeniden biçimlendireceksiniz.

A Plastic Ocean (2016) – IMDb: 7.9

Ekibiyle birlikte nadiren görülen mavi balinayı arayan gazeteci Craig Leeson, bu arayışı esnasında okyanuslar hakkında acı verici gerçeklere tanık olur. Yıllar içinde büyüyen plastik sorununun denizlerimizi nasıl plastik çöplüğüne çevirdiğini gözler önüne seren belgesel, okyanuslara yaptıklarımızı üzücü gerçeklerle açığa çıkarıyor. Okyanuslarımızda yüzen yaklaşık 269 bin ton plastikten kurtulmak ve okyanuslarımıza nefes aldırmak için yapabileceklerimizi de bu belgeselde öğrenebilirsiniz.

Seaspiracy (2021) – IMDb: 8.1

Balıkçılığın hiç bilinmeyen bir yönüne ışık tutan çarpıcı belgesel, hayvancılık ve okyanus sistemi üzerine yaşananları gösteriyor. Ali Tabrizi’nin yönettiği belgesel, endüstriyel balıkçılığın ve bilinçsiz avlanmanın denizlerdeki canlılığa verdiği zararları ortaya koyuyor. Endüstriyel balıkçılık hakkında söylenmeyenlere açıklık getiren cesur yapım, sürdürülebilirlik ve ekoloji konulu yapımlar arasında öne çıkıyor. Küresel çapta balıkçılık alanında yaşanan üzücü gerçekleri öğrendikten sonra deniz canlılarını sofranıza koyarken bir kez daha düşüneceksiniz.

Cowspiracy: The Sustainability Secret (2014) – IMDb: 8.1

Sürdürülebilirlik alanında en başarılı belgesellerden biri olan Cowspiracy, hayvan sektörünün çevre ve insanlar üzerindeki olumsuz etkilerini ele alıyor. Bu yapımı izlerken endüstriyelleşen hayvancılığın pek çok alanda doğurduğu sıkıntılara gerçekçi bir açıdan yaklaşacaksınız. Gıdaya, doğaya ve hayvanlara yepyeni ve daha iyi bir gözle bakmaya başlamak için belgeseli listenize ekleyebilirsiniz.

Kiss the Ground (2020) – IMDb: 8.2

Ekolojik denge hakkında ne kadar düşünüyorsunuz? Kaynaklarımızı yeniden hayata geçirecek onarıcı tarım faaliyetine kendilerini adayan bir grup aktivistin yanlış giden dengeleri düzeltmek için gerçekleştirdikleri umut verici çabalara odaklanan bu belgeselle daha fazla düşünmeye başlayacaksınız. Yapım, toprağın yaşamımızdaki önemini çarpıcı bir şekilde hatırlatıyor. Tarımsal faaliyetlerin bilinçsizliği ve toprağa zarar veren tarım ilaçlarının kullanımını izleyenlere aktaran belgesel, ekolojik dengeyi nasıl bozduğumuzu gözler önüne seriyor.

David Attenborough: A Life in Our Planet (2020) – IMDb: 8.9

Netflix yapımı belgesel, doğaya ömrünü vakfetmiş bir isim olan David Attenborough’nun rehberliğinde dünyamızda yaşanan değişimlerin bir insan ömrü süresinde ne denli hızla gerçekleştiğini gözler önüne seriyor. Usta isim, kısa sürede kaybettiklerimizi ve bundan sonra neler yapabileceğimizi hem karamsar hem umut dolu bir yolla anlatıyor. Çevresel farkındalığınızı geliştirecek bu belgeselle dünyaya duyduğunuz saygı da artacak.

Planet Earth (2006) – IMDb: 9.4

BBC yapımı belgesel, sürdürülebilirlik ve çevre alanında hazırlanmış en başarılı serilerden biri olarak öne çıkıyor. Çekimleri 4 yıl süren belgesel dizisi 11 bölümden oluşuyor. Dünyanın çeşitli yaşam alanlarını, okyanusları ve bitki örtülerini görsel bir şölen hâlinde izleyenlere sunan belgeselle gezegenimize hayranlığınızın artmaması mümkün değil.

POPÜLER YAZILAR