En Ünlü 10 Yazar Günlüğü

Yazarların büyülü bir dünyası olduğunu düşünürüz… Onları, normal insanlardan farklı görür, dünyayı bambaşka bir gözle algıladıklarına inanarak kitaplarını hayranlıkla okuruz… Onların bu farklı dünyalarında neler yaşadıklarını, neler hissettiklerini de merak ederiz. Yazar günlükleri, işte bu noktada edebiyat dünyasında popüler kalmayı sürdüren türler arasında. Yazar günlükleriyle onların kişisel deneyimlerini, düşüncelerini, duygularını ve günlük yaşamlarını izleme imkânı buluruz. Yazarların edebi dünyalarına büyük katkı sunan, okurların ve edebiyat araştırmacılarının sanatçıları daha iyi tanımasına olanak sağlayan yazar günlüklerini sizin için derledik. İşte edebiyatı ve sanatçıların büyülü dünyasını daha iyi anlamanıza yardımcı olacak, içinizde yepyeni ufuklar açacak en başarılı ve ünlü 10 yazar günlüğü…

1. Günlükler – Franz Kafka

Yaşarken değeri bilinmeyen, öldükten sonra ise tüm dünyanın tanıyıp sevdiği yazarlardan biri o. Franz Kafka’dan bahsediyoruz… 20. ve 21. yüzyıl edebiyatına büyük katkılar sunan eserlerin yazarı Kafka’nın 1909 – 1923 yılları arasında yazdığı günlükler, dostu Max Brod tarafından kitaplaştırıldı. Yazarın Prag’daki yaşamını, babasıyla olan ilişkisini, pişmanlıklarını ve özel yaşamına dair birçok ayrıntıyı öğrenebileceğiniz Kafka’nın günlükleri, yazarın gerilimli ruh haline sahip dünyasını daha iyi anlamanızı sağlayacak.

2. Bir Yazarın Günlüğü – Virginia Woolf

Sylvia Plath’ın “Virginia Woolf’un Bir Yazarın Günlüğü’nü okumak bana cesaret verdi… Muhakkak okunması gereken bir kitap,” sözleriyle tanımladığı kitap, modern edebiyatın büyük isimlerinden Virginia Woolf’un 1918’den 1941’e kadarki süreçte yazdığı günlüklerden oluşuyor. Bir Yazarın Günlüğü ile Virginia Woolf’un sanatına tutkun bir yazar olarak görüyoruz. Yazar olmayı dileyenler için de oldukça ilham verici olan eserle, yazarı daha iyi tanıyoruz. Yazarın iç dünyasını keşfetmekle birlikte yazma sürecine dair önemli bilgiler de içeren Bir Yazarın Günlüğü’ne mutlaka göz atmalısınız.

3. Özel Günceler: Apaçık Yüreğim – Charles Baudelaire

Fransız edebiyatının en önemli şairlerinden Charles Baudelaire, kuşkusuz birçok sanatçıya ilham oldu. Şiirlerindeki melankoli ve karamsar ruh hali sanatçının yeteneğiyle birleşerek ortaya unutulmaz eserler çıkarmasına yardımcı oldu. Işıntılar ve Apaçık Yüreğim’den oluşan özel günceleriyle birlikte yazışmalarını da içeren günlükler, sanatçının dünya ve sanat görüşünün yanı sıra kişiliğini de keşfetmek isteyenlerin başvurabileceği oldukça etkileyici bir kaynak.

4. Jurnal – Cemil Meriç

Etkileyici üslubu ve özgün düşünceleriyle Türk edebiyatında özel bir yere sahip olan Cemil Meriç’in çevresine, tarihimize ve dünyaya dair düşüncelerini aktardığı Jurnal iki cilt olarak yayımlandı. Yazarın anılarını, duygularını, itiraflarını, yaratım sürecini içeren ve bir nevi hesaplaşma veya vasiyetname de diyebileceğimiz Cemil Meriç’in günlüğü, yazara yakından bakmak isteyen okurları tatmin edecek bir kitap.

5. Günlükler – Stefan Zweig

Döneminin üretken yazarlarından biri olan Stefan Zweig’in Günlükler’i, yazarın intiharla sonlanan trajik yaşamını gözler önüne seren bir belge niteliğinde. Tanıklık ettiği savaşlara büyük bir duyarlılıkla yaklaşan, dünyanın değerlerini kaybettiğine inanarak Hitler zamanında karısıyla birlikte ölümü tercih eden büyük yazarın günlükleriyle yazarı tanımaya yaklaşıyoruz. Aynı zamanda kitaplarını besleyen temeli de anlamak kolaylaşıyor.

6. Huzursuzluğun Kitabı – Fernando Pessoa

Huzursuzluğun Kitabı listemizdeki diğer günlüklerden biraz farklı. Portekiz edebiyatının önemli ismi Fernando Pessoa’nın ölümünden sonra bitmemiş yapıtlarıyla birlikte bulunan Huzursuzluğun Kitabı’nın kurmaca bir karakterin anlattığı bir roman mı yoksa roman kahramanının yerine geçen yazarın düşüncelerini anlattığı bir anlatı mı olduğunu ayırt etmek zor. Tarihten, mitolojiden, edebiyattan, ruhbilimden haberdar bir 20. yüzyıl insanının güncesi olarak tanımlanan Fernando Pessoa’nın bu eseri ufkunuzu oldukça açacak nitelikte. Yazarların fikir dünyalarına meraklıysanız bu eseri mutlaka okumalısınız.

7. Damla Damla Günler – Adalet Ağaoğlu

Damla Damla Günler için Türk edebiyatının başlıca günlüklerinden biri dersek yanlış sayılmaz. Türk edebiyatının büyük isimlerinden Adalet Ağaoğlu’nun ‘oyun yazarı’ Adalet Ağaoğlu’ndan ‘romancı’ Adalet Ağaoğlu’na dönüşen süreci okura adım adım sunuluyor. İki cilt halinde yayımlanan eser, aynı zamanda yazarın meraklarını, ilgilerini, analizlerini ve dünyaya bakışını da yansıtıyor. Yazarların dünyalarını keşfetmenin yanı sıra edebiyat incelemelerinden de hoşlanıyorsanız bu kitap favorileriniz arasına girebilir.

8. Günler – Cemal Süreya

Modern Türk şiiri dendiğinde akla gelen ilk isimlerden biri o… İkinci Yeni’nin önemli üyelerinden Cemal Süreya, şiirlerinin dışında düzyazıda da başarılı bir isim. Cemal Süreya’nın günlüğü; anı, otobiyografi ve deneme türlerini iç içe barındırıyor. Aynı zamanda şairin birçok şair, şiir ve dergi hakkında görüşlerini de içeriyor. Cemal Süreya’nın günlüğü, İkinci Yeni hareketinin önemli isminin düşüncelerini keşfetmek isteyenler için öne çıkan bir seçim.

9. Yolculuk Günlükleri – Albert Camus

Yolculuk Günlükleri; Yabancı ve Veba gibi önemli yapıtların Nobel ödüllü yazarı Albert Camus’nün İkinci Dünya Savaşı sonrasında 1946’da Amerika Birleşik Devletleri ve 1949’da Güney Amerika’ya yaptığı gezilerde tuttuğu notları içeriyor. Albert Camus’nün günlüğü, yazarın iç dünyasını keşfetmenin yanı sıra okuyucuya yazarın tuttuğu notların nasıl birer başyapıta döndüğünü görme şansı da veriyor.

10. Günlük – Oğuz Atay

Tutunamayanlar ve Tehlikeli Oyunlar gibi klasiklere imza atmış Oğuz Atay’ın iç dünyası da edebiyata ilgi duyanlar için büyük merak konusu… Oğuz Atay’ın günlüğünde daha çok yazarın fikirlerine odaklanıyoruz. Çeşitli konulardaki düşüncelerini açık sözlülükle dile getiren yazar, yaşamının son yıllarını da içeren günlerini buraya not ediyor. Yazarın son yıllardaki yalnızlığını da hissedebileceğiniz eser, aynı zamanda okuyucuya Oyunlarla Yaşayanlar’ın oluşum sürecine dair bilgiler de veriyor.

 

,

POPÜLER YAZILAR